Vouwen met Het mega grote vouw- en telboek

Het MEGA grote vouw- en telboek is een boek vol leuke werkjes om te vouwen. Maak bijvoorbeeld ook eens Sint en piet, of een kerstboom. De kinderen leren er veel van en vinden het heerlijk om te doen. 

Vouwen? Is dat niet achterhaald? Iets wat wij zelf alleen als kleuter deden? Nee! Kleuters (en ook oudere kinderen) vinden het nog steeds heerlijk. En ze leren er ontzettend veel van, zoals tellen, de vormen, kleuren, de rekenbegrippen en het is natuurlijk erg goed voor de fijne motoriek.

VOUWEN met het MEGA grote vouw- en telboek

Het megagrote vouw- en telboek van Thea van Mierlo heeft als ondertitel Spelend leren. Kijk, daar word ik nou blij van. Lekker knutselen, maar ondertussen heel veel leren, hoera!

Het boek heeft twee blokjesboeken en de vouwboeken vijf en zes gebundeld.
Het begint met een basis uitleg over het vouwen. Je leert bijvoorbeeld de 16 vierkantjes, heel belangrijk bij veel vouwwerkjes, superhandig!
In deel 1 en 2 staan plakwerkjes met vierkantjes, vooral voor peuters en jonge kleuters heel geschikt.

Kaars Het mega grote vouw- en telboek

Overal staan tips bij om de knutselactiviteit uit te breiden. Zoals bijvoorbeeld een verjaardagshoek maken met de kaars.

In deel 3 vind je vooral vouwwerkjes van beroepen. Voor elk thema heb je wel een vouwwerkje dus.

Deel 4 heeft allerlei vouwwerkjes, zoals een flat en een kerstklok.

Sint en piet vouwwerk

Zelf heb ik Sint en piet gevouwen vanuit het boek. Een makkelijk werkje, met een mooi resultaat. Ook hier staan ideeen bij om de activiteit uit te breiden. Zo geeft Thea van Mierlo de tip om watten en wol te gebruiken voor het haar en de baard.

Ik heb wattenschijfjes gebruikt. Ik knipte een rondje uit het wattenschijfje voor het haar en baard van Sinterklaas. Het uiteinde knipte ik in een punt voor de baard.
Voor de piet knipte ik het haar uit langs de rand van het wattenschijfje. Ik kleurde het in met stift (gaat best moeilijk, maar is wel heel leuk). De kraag knipte ik er ook van, in golfjes. Het is een mooi knutselwerkje geworden. Sint en piet zijn ook afzonderlijk te maken natuurlijk.

De vouwwerkjes lenen zich er goed voor om uit te breiden met ander materiaal. De kinderen kunnen er ook hun eigen creativiteit in kwijt.

Vouw jij ook wel eens met de kinderen thuis of op school?