Vragen over IPC (in groep 3)

Vragen over IPC (in groep 3)

Door Willemijn. Naar aanleiding van mijn blog over de IPC startweek, kreeg ik een aantal vragen over IPC. Ik beantwoord deze vragen en hoop hier veel van jullie mee te kunnen helpen. Ik werk nu 3 jaar met IPC en deel graag mijn ervaringen.

Via Maike kreeg ik een aantal vragen doorgestuurd. Ik heb er vier gekozen die ik zal beantwoorden. Deze vragen over IPC leken mij het meest relevant.

Is IPC al goed te doen in groep 3? Houd je genoeg tijd over voor lezen/schrijven?

IPC en groep 3 is een lastige combinatie, dat klopt. Wij hebben dit begin van het schooljaar IPC op een lager pitje gezet in groep 3/4. Van een andere school hoorden wij dat zij pas na de kerstvakantie met IPC beginnen, zodat de kinderen zich daarvoor echt op leren lezen etc. kunnen richten. Dat is ook iets wat ik zou aanraden. Of je integreert IPC helemaal in het lezen en schrijven en gebruikt het thema om nieuwe woorden te leren en deze ook te schrijven.

Voordelen/nadelen door de gehele school?

Sowieso heb je alle voor- en nadelen van thematisch werken. Daarnaast is het zo dat je heel veel materiaal en toetsing zelf moet maken als leerkracht. Nu is het zo dat je vaak een thema na een paar jaar weer uitvoert en je dat al je materiaal kunt hergebruiken. Even doorzetten en daarna heb je er jaren profijt van. Daarnaast is het verstandig om thema’s te kiezen die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen.

Hoeveel tijd zijn jullie aan voorbereiding kwijt?

Veel. Ten eerste moet je bedenken welke lessen je kiest uit de unit, ook denk je na of een gastles een idee is en of je op excursie kan in dit thema. Wij hebben sinds kort eerst met het hele team brainstorm sessies over de nieuwe thema’s, iedereen helpt elkaar dan met lesideeën. En dan ben je ook veel tijd kwijt aan het voorbereiden van elke les.

Hoe bekostigen jullie de aanschaf van spullen?

Wij hebben per thema een budget, dit kunnen wij gebruiken voor materialen, maar ook voor excursies en gastlessen. Als het ene thema wat duurder uitpakt, dan geef je bij de volgende weer minder uit.

Mochten jullie nog meer vragen hebben, dan kun je die hieronder in een reactie zetten. 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock