Vrijwillige ouderbijdrage

Vrijwillige ouderbijdrage

(Door Danielle) Vrijwillige ouderbijdrage, het zijn twee woorden die sommige ouders de stuipen op het lijf jagen. Is het wel zo vrijwillig als er bedoeld wordt en staan de bijdragen in verhouding met wat er gedaan wordt? Wat wordt er überhaupt gedaan met een vrijwillige ouderbijdrage en kan je er onderuit komen als ouders? Allemaal vragen over de vrijwillige ouderbijdrage waar wij je de antwoorden op geven. 

Wat is een vrijwillige ouderbijdrage?

Een vrijwillige ouderbijdrage wordt meestal één keer per jaar gevraagd aan de ouders van kinderen die op de basisschool zitten. Je betaalt als ouder eenmalig een bedrag per kind voor de jaarlijkse schoolactiviteiten. Het is een tegemoetkoming voor school om activiteiten te kunnen organiseren. De bedragen liggen per school verschillend.

Waar is de vrijwillige ouderbijdrage precies voor nodig?

De bijdrage is bedoeld om schoolse activiteiten te bekostigen. Elke school kiest zijn eigen jaarlijkse activiteiten. Denk aan een het bezoeken van een speeltuin, cadeautjes voor het sinterklaasfeest, het organiseren van een filmavond of een schoolreisje. Al die activiteiten kosten natuurlijk geld en de ene activiteit is prijziger dan de andere dus de bedragen kunnen per school verschillen. De school kiest en daar mag jij aan mee betalen. Soms kiest een school ervoor om activiteiten in overleg met ouders te doen door een soort poll of enquête te introduceren.

Lees ook: HULPOUDERS ZIJN DE BELANGRIJKSTE SCHAKELS

Is de vrijwillige ouderbijdrage wel zo vrijwillig?

Uiteraard ben je altijd vrij in het betalen van de ouderbijdrage. Soms lukt het om financiële redenen niet of vind je dat er teveel activiteiten worden georganiseerd. Je bent ten alle tijden vrij in het betalen van de bijdrage. Maar wees er wel van bewust dat wanneer je niet betaald, je kind ook niet mee kan doen aan de activiteiten. Is de vrijwillige ouderbijdrage dan wel zo vrijwillig?

Lees ook: CONTACT MET OUDERS

Wat als je het niet kan betalen?

De bijdrage is niet voor iedereen vanzelfsprekend te kunnen betalen. Wat als je het niet kan betalen? Gelukkig zijn er vaak mogelijkheden genoeg om het wel te kunnen betalen. Meestal is er een mogelijkheid om de bijdrage in termijnen te betalen. Ook zijn er speciale regelingen bij de gemeente voor ouders die het echt niet kunnen betalen. Er is een soort potje waaruit de ouders die het echt niet kunnen betalen een bijdrage kunnen krijgen om ervoor te zorgen dat hun kind ook mee kan doen met de activiteiten. Uiteindelijk willen we allemaal dat onze kinderen genieten en veel plezier mogen hebben op school.

Uitgelichte foto: Shutterstock