Voelmuur

(Door Bertine) Het allereerste thema waar ik als kersverse peuterjuf mee aan de slag mocht is het thema ‘Knuffels’ uit de methode ‘Uk & Puk’. Met tips om een voelmuur te maken

Thema Knuffels uit de methode Uk & Puk

In principe is er een handleiding en zijn de activiteiten bij het thema kant-en-klaar, maar ik vind het altijd heerlijk om zelf van alles te maken en te bedenken. Omdat ik op een locatie werk die nog niet zo lang open is waren er sowieso nog geen materialen bij dit thema dus ik kon me helemaal uitleven!

Kinderen vinden het geweldig als hun zintuigen geprikkeld worden. Dus toen ik de handleiding bij ons thema las waarin werd verwezen naar het kennismaken met verschillende materialen en structuren, wist ik dat ik hiermee aan de slag moest. Zeker peuters zijn volop bezig de wereld om hen heen te ontdekken en de motoriek is hierbij van groot belang. De motorische ontwikkeling is nauw verbonden met de andere ontwikkelingsgebieden. Om op ontdekking te kunnen bijvoorbeeld moet je kunnen bewegen en als je iets wilt onderzoeken zal je het moeten kunnen pakken en vasthouden. Daarnaast is de motoriek ook van belang voor de spraakontwikkeling. Heel belangrijk dus om deze zoveel mogelijk te stimuleren!

Met bovenstaande in mijn achterhoofd ontstond al snel het idee voor een voelmuur. Al googelend kwam ik een paar voorbeeldjes tegen, maar heel veel was er tot mijn verbazing niet te vinden. Reden te meer om er één te maken en deze met jullie te delen. Het is super leerzaam en je kunt er samen met je groep ontzettend veel plezier mee beleven!

Lees ook: DIY KLEI DIE NIET KAN MISLUKKEN

Wat zit er allemaal op mijn voelmuur?

Voelmuur

Het maken van een voelmuur hoeft niet veel te kosten. De mijne bestaat volledig uit kosteloze materialen en materialen die je voor een heel klein bedrag koopt bij de bekende low-budget winkels. Zorg dat je kiest voor zoveel mogelijk verschillende structuren en opvallende kleuren. Zo wordt het een bonte verzameling die er heel aantrekkelijk uit ziet voor jonge kinderen.

In de meivakantie ging ik gezellig aan de knutsel. Wattenschijfjes, allerlei lappen stof, bierdopjes, veertjes, wol, pompoms, ijsstokjes, schuurpapier en vilt vormden uiteindelijk samen een kleurrijk en uitdagend geheel waar de peuters volop mee op ontdekking kunnen. Eenvoudig en leuk om te maken en een prachtige kennismaking met of aanvulling op je thema!

Voelmuur benodigdheden

De voelmuur in de praktijk

Mijn project werd afgelopen week door de peuters enthousiast ontvangen. Een korte introductie (vooral om ervoor te zorgen dat de kinderen voorzichtig met de muur omgaan) is handig, maar de voelmuur werkt als een magneet waar de kinderen meteen op af gaan dus veel hoeft er niet gezegd te worden.

Voelmuur voelen

Nadat de kinderen rustig alles hadden bekeken en natuurlijk uitgebreid gevoeld hebben we samen gesproken over welke materialen hard voelen en welke zacht. De peuters kwamen zelf met het idee om tegen de veertjes te blazen, ‘die waaien’ en zo kwamen we er ook achter dat ze heel zacht voelen en zelfs een beetje kriebelen. Volop ontdekkingen dus en een hoge mate van betrokkenheid bij alle kinderen!

Lees ook: SENSORY BIN ZANDTAFEL THEMA BOERDERIJ

De komende weken zal de voelmuur zowel in de kring en als activiteit met individuele kinderen nog regelmatig terug komen. Hierbij gaan we de begrippen ‘hard’ en ‘zacht’ nogmaals herhalen en zullen we ook bekijken welke materialen de kinderen fijn vinden voelen, welke misschien wel gek en welke ze niet zo fijn vinden om aan te raken.

Voelmuur

Er valt natuurlijk nog veel meer te bedenken rondom de voelmuur. Als onze peuters volgend schooljaar weer wat ouder zijn wil ik hem dan ook zeker weer terug laten komen en ook voor collega’s met een kleutergroep kan het een hele leuke waardevolle aanvulling zijn op de bestaande materialen. Mocht je ermee aan de slag gaan deel je ervaringen gerust, ik ben heel benieuwd! 

Lees ook: VERVEN MET SCHEERSCHUIM