Waar mijn hart sneller van gaat kloppen in de klas #blimageNL

Gisteren kreeg ik van Frans Droog een uitdaging, #blimageNL. De bedoeling is dat ik een blog schrijf over een afbeelding die ik krijg. Zo worden leerkrachten uitgedaagd meer te bloggen. Deze challenge ga ik maar al te graag aan! Ik schrijf mijn verhaal naar aanleiding van een afbeelding. Waar mijn hart sneller van gaat kloppen in de klas. 

Tweet #blimageNL

Mijn oog viel op de foto van de gympen onder de stoelen.

foto-krukvoeten

Dit is waar we het voor doen: de kinderen, de leerlingen.

Mijn juffenhoofd begon meteen allerlei ideeën te bedenken. We kunnen de krukken tellen! We kunnen raden hoeveel krukken er in totaal in de klas staan! En wat dacht je van de schoenen? Hoeveel kinderen horen daarbij?

Dat is waar mijn onderwijshart sneller van gaat slaan. Met elk klein onderdeeltje in de klas en buiten de klas zijn lessen te bedenken. Creatief denken, zelf lessen bedenken en de leerlingen die dan echt iets leren. De lessen visueel proberen te maken. Materiaal inzetten om iets te verduidelijken. Heerlijk!

Natuurlijk mag ik dit als kleuterleerkracht volop uitvoeren. Kinderen leren veel door te spelen. Als leerkracht tools aanreiken, waardoor ze automatisch van alles leren. Ik geniet! Ik neem zelfgemaakte klei mee de klas in. Bedenk tips bij afval van spelletjes, post-its en knutselmateriaal. Ik laat de kinderen volop met water spelen op warme dagen. En ze leren, vanzelf!

Op het moment dat ik merk dat de kinderen zelf iets ontdekken, sta ik negen van de tien keer met tranen in mijn ogen het tafereel gade te slaan. Daar raakt mijn onderwijshart van over de toeren. In de goede zin van het woord :).

En ik ben van mening dat dit ook heel goed bij oudere kinderen kan. Reik ze materiaal aan. Laat ze zelf ontdekken. En geef hen tips en trucs om verder te komen. Begeleid ze bij het proces. Leer de kinderen creatief denken. En ze vinden vanzelf veel moois op hun pad.

Ik daag Henrike van kleuterklasse.nl, Inger van jufinger.nl en Marita van jufmarita.blogspot.nl om een blog te schrijven over de volgende afbeelding:

 

Sop met sponsen