Waarom ik een didactisch onderzoek aanraad

Waarom ik een didactisch onderzoek aanraad

(Door Karlien) Onlangs deelde ik dat uit een didactisch onderzoek bleek dat onze peuter (3,5 jaar) een ontwikkelingsvoorsprong heeft en waarschijnlijk hoogbegaafd is. Ik merk dat veel ouders wel iets weten van een IQ-test, maar de meesten weten niet dat je ook een didactisch onderzoek kan laten afnemen. Ik deel waarom ik een didactisch onderzoek heb laten afnemen bij mijn kinderen. 

Ter inleiding: bij allebei onze kinderen is een didactisch onderzoek afgenomen. De oudste was toen 4,5 jaar, de jongste was 3,5 jaar. Ik ben geen expert op dit gebied, ik deel mijn ervaringen als ouder.

Waarom een didactisch onderzoek

Het onderzoek hebben we bij onze oudste laten afnemen toen ze 4,5 jaar was. Ze zat in groep 1, was heel erg boos en verdrietig (thuis en op school) en we hadden al het vermoeden dat ze hoogbegaafd is. Eerst nam de school een didactisch onderzoek af, maar hier kwam niets uit. Vervolgens hebben we haar bij een bureau dat gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid laten onderzoeken.

Bij een didactisch onderzoek wordt onderzocht hoe je kind presteert vergeleken met leeftijdgenoten. Op die manier kan je vaststellen of er een voorsprong of achterstand is en hoe groot deze ongeveer is.  Na afloop van het onderzoek ontvang je een uitgebreid verslag. Hierin staan adviezen voor onderwijsaanpassingen op school (in welke groep hoort je kind thuis of welke materialen zijn nodig) en ook voor de begeleiding thuis. Bij jonge kinderen (vanaf ongeveer 3 jaar) is de standaard test niet geschikt. Er worden dan aparte materialen gebruikt.

Lees ook: SPELEN AAN TAFEL, GOED VOOR DE ONTWIKKELING

Waarom geen IQ-test

Wij kozen bewust niet voor een IQ-test. De reden hiervoor was dat we vermoedens hadden dat onze kinderen waarschijnlijk hoogbegaafd zijn. Een score was voor ons niet relevant. Daarnaast heb je aan enkel een score niet zoveel als je met school wilt bepalen in welke groep je kind past en welke uitdaging het nodig heeft.

Waar let je op bij een didactisch onderzoek

Als je een didactisch onderzoek wilt uitvoeren, omdat je kind waarschijnlijk een voorsprong heeft, let er dan op dat het bureau dat de test afneemt hier ervaring mee heeft. Het kan namelijk goed zijn dat je kind zich heeft aangepast of aan het onderpresteren is, en daarom niet zijn volle potentieel laat zien.

 

Uitgelichte foto: Shutterstock