speelgoedkeukentje

Waarom een speelgoedkeukentje ook in groep 7 heel zinvol kan zijn

(Door Manon) Het begon allemaal omdat ik op zoek was naar ideeën om onze taalmethode wat uit te breiden en aan te vullen. We gingen op zoek naar dingen die de taal lessen wat meer visueel kunnen maken, en waardoor de kinderen meer houvast zouden vinden in het onthouden van alle regels en afspraken. We kwamen bij een speelgoedkeukentje 

Taal en spelling

Nadat ik een workshop gevolgd had over taal en spelling begreep ik dat het belangrijk is dat kinderen een soort kapstok maken in hun hoofd, waar ze allerlei dingen aan kunnen ophangen. Een soort overkoepelend geheel, wat ze goed kunnen onthouden.

Speelgoedkeukentje

Bij mij ontstond toen het idee van het keukentje. Een speelgoedkeukentje als kapstok. En de keuken is het uitgangspunt van een heel aantal taallessen.

Lees ook: TWEEDEHANDS SPULLEN IN DE KLAS

Voorzetsels

Bijvoorbeeld de les over voorzetsels. De kinderen bedenken allemaal voorzetsels die pasten bij de keuken. In de keuken, op de keuken, achter de keuken, voor de keuken en ga zo maar door.  De kinderen zetten het pannetje ook daadwerkelijk, voor, achter en op de keuken. Zodat het visueel wordt, en ze kunnen zien wat we ermee bedoelen.

Bijvoeglijke naamwoorden

Ook als je het hebt over bijvoeglijke naamwoorden maak je weer gebruik van de keuken.  Iedereen benoemt de bijvoeglijke naamwoorden die passen bij de keuken. De mooie keuken, de witte keuken, de kleine keuken, de houten keuken etc.

Tegenstellingen

Als je werkt rondom tegenstellingen, overtreffende trap, zinsbouw, woordenschat,  er zijn echt een tal aan ideeën te bedenken waarbij je de keuken kan in zetten.

Kapstok

Doordat je de keuken, of een ander voorwerp gebruikt en dat dat dan ook zichtbaar is, blijft de stof beter hangen bij de kinderen. Ze denken elke keer terug aan de overkoepelende kapstok die werkt als een geheugensteuntje.

Opstel

Ook is het leuk om er een opstel opdracht aan te verbinden. Bijvoorbeeld schrijf een verhaal wat zich afspeelt in de keuken. Of vertel een levensverhaal van een voorwerp uit de keuken. Of bedenk een avontuur tussen twee koks, of laat ze informatieve tekst schrijven over een keuken. Waarschijnlijk borrelen er bij jullie ook al heel wat ideeën op!

Ik heb hier boven de keuken verbonden aan de taallessen maar hij natuurlijk ook prima in te zetten bij de rekenlessen. Daar zal ik binnenkort meer over schrijven!

En later zullen de kinderen misschien wel terug denken aan de juf uit groep 7 die nog een speelgoedkeuken in haar klas had, en kunnen ze waarschijnlijk allemaal nog vertellen waarom!

Uitgelichte foto: Shutterstock