Waarom ik Het boek zonder tekeningen zo fantastisch vind

‘Je denkt vast dat een boek zonder tekeningen helemaal niet leuk is om uit voorgelezen te worden.’ Een van de eerste zinnen uit Het boek zonder tekeningen. Dat is het dus echt wel! Mijn kleuters en ik zijn fan van dit superboek. Het boek zonder tekeningen

Het boek zonder tekeningen

De titel zegt het helemaal, er staan geen tekeningen in dit boek. En een verhaal zit er ook niet echt in. Wat het dan wel is? Een boek dat precies vertelt welke domme dingen de volwassenen allemaal moeten zeggen.

Wat vind ik?

Ik heb nog nooit zo’n ontzettend grappig prentenboek voor gelezen. Ik lag al onder mijn stoel tijdens het lezen. Moet je nagaan wat de kinderen ervan vinden. Ik heb het geloof ik al wel 50 keer voorgelezen. En het verveelt nog steeds niet! Dat is bij veel van die herhalingsboeken wel anders. De kinderen die vorig jaar bij mij in de klas zitten, vragen er al sinds de start van het schooljaar om dit boek. Morgen kan ik ze weer blij maken, dan neem ik het weer voor ze mee.

Je ziet het ook al aan de staat van het boek, het is al viezig en een beetje beschadigd. Ik ben superzuinig op boeken en probeer dat de kinderen ook bij te brengen. ‘Maar’, zei een bekende illustrator tegen mij, ‘ik ben juist blij als het letterlijk stuk gelezen wordt, dan vinden ze het dus leuk!’ Zo ook voor dit boek. Ik denk dat ik het in mijn carriere als leerkracht nog wel minstens 200 keer zal voorlezen.

En ik geniet ook. Ik houd van acteren en kan hier helemaal mijn ei in kwijt. Compleet met gekke stemmetjes. Maar zelfs als je niet zo van acteren houdt, liggen de kinderen dubbel als je het alleen al voorleest.

Wat leren de kinderen ervan?

Je zult het niet geloven, maar de kinderen leren zelfs veel van dit boek. Ze zijn zo geconcentreerd aan het luisteren, dat ze je precies kunnen na vertellen wat je hebt gezegd.
Herhaling is altijd goed. Dan kunnen de kinderen woordelijk na vertellen wat er in het boek staat.
Ik had zelfs een keer een paar ouders in de klas die vroegen of ik het liedje kende dat hun zoon telkens maar zong thuis. Het had zo’n rare tekst zeiden ze. Eem ja, dat kwam dus uit het boek ;).

Ik ben dus dolenthousiast en ik vind dat het bij elke kleuterleerkracht in de boekenkast moet staan.
Kleutermeester Rob vindt het boek ook fantastisch.

Tips nodig hoe je het boek kunt voorlezen?

Koop Het boek zonder tekeningen