Waarom ik zo van Kinderen voor kinderen hou

Keihard meebleren in de klas terwijl de laatste cd van Kinderen voor kinderen uit de boxen van het digibord knalt? Huilend in de auto zitten omdat ik een gevoelig lied van Kinderen voor kinderen via Spotify naar de autoradio stuur? Het laten luisteren aan de kinderen in mijn klas en er samen over praten? Ik doe het allemaal. Waarom ik zo van Kinderen voor kinderen hou. 

Kinderen voor kinderen

Start van mijn liefde voor Kinderen voor kinderen

Al vanaf dat ik me bewust ben van muziek, luister ik naar Kinderen voor kinderen. Mijn moeder, ook juf, had de allereerste platen in de klas staan. Ik was nog niet geboren, maar mijn moeder wel volwassen. Haar liefde voor Kvk begon dus ook niet eens als kind.
Regelmatig vroeg ik of ze nummer 1, 2 of 3 op wilde zetten. Want kinderen voor kinderen goed uitspreken, kon ik nog niet.

Mijn favoriet uit die tijd was ‘Als ik de baas zou zijn (van het journaal)’. En dan vooral heerlijk meerollen met de Gooise R natuurlijk. De topfavorieten ‘Op een onbewoond eiland’ en ‘Waanzinnig gedroomd’ kon ik toen al niet aan horen ;). Helaas worden alleen die nog standaard in de kroeg gedraaid.

Vara kinder songfestival

Ik heb twee keer mee gedaan met het Vara kinder songfestival. Het songfestival werd in het leven geroepen voor kinderen die niet in een straal van 30 km rondom Hilversum (de opnamestudio’s) woonden. Dat was toen de eis om aan Kinderen voor kinderen mee te mogen doen.
40 kinderen schreven zich in voor de provincie en kregen een voorselectie. Hiervan mochten 15 kinderen door naar de provinciale finale. De eerste hiervan mocht naar de landelijke finale en die kwam op tv.  Ik kwam in de lokale krant, het Utrechts Nieuwsblad (nu het AD) en werd derde. Ik stond op de bühne met ‘Mama is morgen van mij’. Een heerlijk bluesnummer die ik nog regelmatig op standje tien zet, zodat mijn buren niet kunnen horen dat ik die ene hoge noot net niet meer haal.

Luister maar eens

De muziek is lekker catchy, de teksten goed, ik luister dus nog steeds erg graag! Ik vind het knap. Overgeproduceerd en wel een groot publiek aanspreken met je muziek. Ze halen hit na hit, zeker nu Kinderen voor kinderen de laatste jaren de muziek bij de Koningsspelen en de Kinderboekenweek maakt. De cd verkoop blijft ook goed lopen. En dat dus al vanaf 1980!

Kinderen aanspreken

De teksten gaan altijd over waar de kinderen van nu mee bezig zijn. Op de laatste plaat, Raar maar waar Kinderen voor kinderen 36, staat bijvoorbeeld een lied over kinderen die terug gezonden worden naar hun eigen land. Daar hield ik het dus niet droog bij in de auto. Thema’s als de dood, nieuwe gezinsleden en pesten komen ook altijd voorbij. Prachtig om de muziek te luisteren in de klas of thuis en samen te praten over deze onderwerpen.

Mijn zoontje van anderhalf besmet ik nu alvast met het Kinderen voor kinderen virus. Hij roept in ieder geval al heel hard ‘lemaal’ als er ‘Allemaal’ geroepen wordt in het Raar maar waar lied.