Waarom je je hart moet volgen, ook in het onderwijs

Waarom je je hart moet volgen, ook in het onderwijs

Toen ik in het begin van mijn onderwijscarrière fulltime werkte, voelde ik een quarterlife crisis opkomen. Was dit nou alles? Is dit het voor mij? Fulltime voor de klas staan en verder geen tijd of geen puf hebben voor andere zaken? Ik besloot hulp te zoeken bij een psycholoog en werd in vijf sessie geholpen. Ik kwam voor het eerst in aanraking met mindfulness, maar leerde ook dat er meer is dan alleen lesgeven. Waarom je je hart moet volgen, ook in het onderwijs

Hoe ik mijn hart begon te volgen

Ik merkte ook dat een van mijn waardes (weet ik nu) is dat ik wil creëren. Ik vond mijn creatieve kant aanspreken heel leuk, bijvoorbeeld door toneel te spelen, te zingen, maar ook door zelf mijn lessen te ontwerpen bij de doelen. Ik zocht voor een plek voor al mijn ideeën en begon zo mijn website. Dat bleek een schot in de roos! Het hielp mij om telkens naar mezelf terug te gaan. In periodes waarin ik me niet lekker in mijn vel voelde, bleek dat te komen omdat ik weinig tijd had voor het creëren en het schrijven op mijn website.

Keuzes maken

Voor mij hielp het dus enorm in het keuzes maken. Niet op een werkplek blijven zitten, omdat ik denk dat het zo hoort, maar voor mezelf kiezen. Ik ben dus ook wel regelmatig gewisseld van werkplek, omdat ik op zoek ben naar een plek die goed is voor mij op dat moment. Als ik in uitdagende groepen sta (zonder achtervang) of de school op weg gaat naar een visie waar ik niet achter sta en ik heb geen tijd en energie meer voor mijn site, weet ik dat er iets mis is. Dus ik schakel hulp in, maar als dat onvoldoende blijkt te helpen, trek ik zo mijn conclusies.

Altijd met het idee: ik moet genoeg tijd en energie hebben voor het creëren voor mijn site, want daar leef ik voor. Daar krijg ik enorm veel energie van en gaat mijn hart sneller van kloppen. Inmiddels is dat ook schrijven en spreken over het welbevinden van leraren geworden. Hier kan ik het creëren ook in kwijt! Ik schreef er zelfs in 2015 al een blog over.

Zelfzorg is heel belangrijk! Er wordt helaas nog steeds veel werkstress ervaren, lees het hier, en door te weten wat je wil en daar ook naar te leven, gaat het echt naar beneden!

Zinvol en gelukkig leven

Je hart volgen draagt dus bij aan een gelukkig en zinvol leven. Lees hier dat het ook wetenschappelijk bewezen is. Het helpt ook om een burn-out te voorkomen.

Maar hoe?

Ik leer mijn hart te volgen door onder andere te mediteren. Hierdoor leer ik mijn gevoelens te herkennen en erkennen. Ik weet daarom ook waar ik gelukkig van word en waar vooral ook niet van. Binnen de ACT heb je ook een aantal oefeningen die je kunnen helpen je waarden te ontdekken. Een simpele oefening is bijvoorbeeld opschrijven wat je zou doen als je 50 miljoen zou winnen. Hier vind je nog meer oefeningen.