Waarom kamperen met kinderen ideaal is

Waarom kamperen met kinderen ideaal is

Door Suzanne. Al vanaf hun geboorte gaan we met de kinderen in de zomervakantie kamperen, zoals we zelf ook van kleins af aan gewend zijn. We zijn net terug van een heerlijke kampeervakantie in de Dordogne. Waarom kamperen met kinderen zo fijn is? Lees vlug verder…

Nieuwe vrienden maken

Zodra de kinderen uit de auto stappen zie je de andere kinderen uit je straatje al nieuwsgierig opkijken. In een mum van tijd lijkt de kampeerplek op een drukbezochte bijenkorf waar nieuwe vriendjes en vriendinnetjes af en aan vliegen.
Als al het lekkers bij de ene tent op is, vliegt de hele horde naar de volgende caravan om daar neer te strijken.
En stiekem geniet ik van het gezoem en gegons van al die kinderen die elkaar nauwelijks kennen, maar samen de leukste vakantieherinneringen maken.

Lees ook: RELAXT OP VAKANTIE MET JONGE KINDEREN? HET KAN ECHT!

Kamperen met kinderen is op avontuur gaan

Een camping is voor kinderen één groot avontuur. Wij zoeken het liefst een camping uit die niet te groot is, zodat de kinderen makkelijk de weg terug kunnen vinden. Onze jongste, bijna zes jaar, mag zelf op onderzoek uit. Loslaten is niet mijn sterkste kant, maar hij geniet zichtbaar en het is goed voor zijn zelfvertrouwen.

Met speeltuintjes, slootjes, bomen en heuveltjes is de camping een prima decor voor een fantasieverhaal. Zit je ineens in een spannend verhaal over ridders en draken bijvoorbeeld. Of ga je schatten zoeken in het fossielenveld. En natuurlijk is in het donker spelen op de camping een nog groter avontuur!

Maar niet alleen fantasieverhalen leveren een avontuur op, ook brood halen bij de Franse campingwinkel of spelen met kinderen die een andere taal spreken is gegarandeerd een avontuur voor de kinderen.

Leren over leven in de natuur

Bij kamperen met kinderen horen beestjes. Daar ben ik persoonlijk niet altijd blij mee, zeker niet als zo’n grote, zwarte, harige spin zijn intrek heeft genomen in onze kledingkast.
Maar het hoort er nu eenmaal bij. En dus mocht manlief dit monsterlijke exemplaar vangen en buiten zetten.

We proberen onze kinderen op te voeden met respect voor de natuur. Ik weet nog dat ik vroeger niet begreep waarom mijn ouders stil wilden staan boven op een berg, maar inmiddels sta ook ik me te vergapen aan het uitzicht. En onze oudste kan inmiddels ook echt genieten van een natuurwandeling.

Op de camping waar we dit jaar stonden was een sloot waar zoonlief zo ongeveer de hele dag te vinden was. Met schepnetjes en emmers hebben we het leven in de sloot bestudeerd. Om daarna natuurlijk alles weer voorzichtig terug in de sloot te zetten.

Het leven op de camping maakt je weer bewust van de natuur en alles wat er om je heen leeft. Dat vind ik iets moois om aan de kinderen mee te geven.

Lees ook: LEUKE TIPS OM TE KAMPEREN

Gezond

Even geen tablet, telefoon of televisie. De schermtijd op de camping wordt bij ons beperkt tot 0. Dat levert een heleboel tijd op voor andere dingen. Bovendien ligt de focus niet op het staren naar 1 punt op een scherm.
Kinderen kijken weer eens om zich heen, bewegen veel meer tijdens het spelen van verstoppertje of een potje voetbal.

Dat buitenlucht gezond voor je is weet iedereen. Tijdens het kamperen met kinderen ben je 24/7 in de buitenlucht. De frisse lucht zorgt ervoor dat je meer kunt ontspannen.
Dat heeft ook invloed op je slaap. Natuurlijk liggen de kinderen er later in, maar de camping is zo ongeveer de enige plek waar onze kinderen uitslapen tot half tien!

Kamperen met kinderen is top!

Voor ons is er geen twijfel mogelijk; kamperen met kinderen is echt top! De kinderen hebben genoten van de vakantie en veel nieuwe vrienden gemaakt.
En als de kinderen het fijn hebben op vakantie dan heb je zelf als ouders ook een fijne vakantie!

Uitgelichte afbeelding: Family Enjoying Camping Holiday On Campsite door oliveromg

Waarom kamperen met kinderen ideaal is