Waarom kleuren op code kleurplaten

Waarom kleuren op code kleurplaten

Heb je ook soms ongemotiveerde kinderen in de klas? Hebben ze geen zin om te oefenen? Vinden ze het daarom lastig om woorden te lezen, te tellen of, in de bovenbouw, om sommen te maken? Met de kleurplaten zijn ze wel gemotiveerd! Oefenen terwijl ze spelend leren. Maar waarom zou jij de kleuren op code kleurplaten in kunnen zetten?

Waarom kleuren op code kleurplaten

Ik ben begonnen met de kleurplaten voor kleuters te maken. Ze vinden het regelmatig fijn om even te kleuren, als ontspanning, als rustmoment of voor het oefenen van de fijne motoriek. Om ze spelenderwijs te laten oefenen met de doelen voor kleuters, maakte ik de kleurplaten. Het bleek zo’n succes dat mijn team en ik besloten ook voor de andere leerjaren kleuren op code te maken.

Verschillende niveaus

Ik bedacht dat het handig was om de kleurplaten op verschillende niveaus te maken. Veel materiaal voor kleuters zet alleen in op de doelen voor eind groep 2, maar sommige kinderen zijn al verder. Ik vind het altijd interessant en goed om materiaal voor ze te zoeken. Wel op dezelfde manier als hun klasgenoten kunnen werken, zodat ze zich niet anders voelen, maar wel meer uitgedaagd worden.

Voor motivatie

Ik zie dat ook thuis bij mijn eigen kleuter. Hij kreeg schoolwerk mee voor thuis, maar dat was te makkelijk. Zijn motivatie om schoolwerk te maken verdween. Tot ik hem de kleurplaten met de woorden gaf. Dit was pittig voor hem, hij leerde er ook door te zetten, want die kleurplaat moest natuurlijk wel af.

Ook in mijn klas zijn ze een hit. De kinderen vragen er vaak zelf om, of ik zet ze in de ochtend in om rustig binnen te komen.

Hoe zet ik ze zelf in?

Ik leg de kleurplaten vaak in de ochtend neer als inloop. Zeker nu in de Coronatijd dat we met verschillende inlooptijden werken. De kinderen kleuren op hun eigen niveau terwijl we wachten tot de hele klas er is en we in de kring kunnen.

Maar ik zet ze ook in als kinderen een bepaald doel moeten oefenen, zoals de getalbeelden van de dobbelsteen leren kennen of als we oefenen met letterkennis.

De kinderen pakken het ook zelf vaak erbij als ze even wat rust zoeken. Ik heb wel eens de hele klas tegelijkertijd aan het kleuren gehad en dat kozen ze zelf!

Voor wie?

Inmiddels staan er verschillende pakketten op, voor verschillende schooljaren, zoals voor kleuters, groep 3 en groep 5/6.  En er komt de komende tijd nog meer aan, dus houd ze in de gaten!

Bekijk de kleurplaten hier

Met welk onderwerp zou jij graag kleuren op code kleurplaten zien? 

 

Waarom kleurplaten op code goed zijn voor de motivatie van kinderen