Waarom leerkrachten moeders nodig hebben

Het is vandaag Moederdag. Who rule the world? Precies! Moeders. Waarom leerkrachten moeders nodig hebben

Moeders zijn fantastische wezens. Ze troosten als de beste, hebben goede raad en staan altijd voor hun kind klaar. Maar ook in de klas zijn ze onmisbaar.

Waarom leerkrachten moeders nodig hebben

Om mee te gaan op uitjes
Probeer jij maar eens als leerkracht in je eentje dertig gillende kleuters onder controle te krijgen op een uitje naar de boerderij. Juist, dat lukt je niet. Hoera voor de moeder die het kroost uit het stro plukt, een kind van de hooizolder haalt en net op tijd een koe red van een beklimming.

Om een kind de drempel over te helpen
Niks spannender dan een eerste schooldag voor een kind. Een nieuwe juf of meester en 25 paar ogen die je aanstaren? Moeders weten hoe ze hun kind netjes kunnen afleveren op school en gaan (meestal dan, het is voor hen ook spannend) net op tijd weg.

Om voor te lezen
Superbelangrijk voor een goede schoolcarriere: lezen en voorgelezen worden. Moeders lezen als de beste voor, vaak compleet met stemmetjes en acrobatische kunstjes. Hoe jonger hoe beter, moeders geven het leesplezier door. Vraag er maar eens een om voor te lezen in de klas. Succes gegarandeerd!

Om te helpen met huiswerk
Kinderen krijgen tonnen vol huiswerk mee naar school. En daar kunnen ze best wat hulp bij gebruiken. En ook al moeten ook de moeders af en toe opzoeken hoe die wiskundesom ook alweer gaat of hoe de rivieren in de provincies ook alweer heten, ze helpen maar al te graag.

Om te praten over school
Moeders zitten (als ze dan niet hoeven te werken) klaar na een lange schooldag met thee en wat lekkers. Praten over wat er op school is gebeurd en wat het kind heeft geleerd is nog belangrijker dan helpen met het huiswerk. Een troostend woord, een arm om de schouder of juist hartelijk mee lachen, moeders staan voor hun kind.

Om te helpen in de klas 
Naast puntje 1 moet er natuurlijk ook van alles in de klas gebeuren. Moeders voorzien met klotsende oksels de hele klas van drinken tijdens een juffen- en meesterdag. Ze staan met grijze vegen schmink eieren uit te delen als paashaas. En ze ruimen de klas na het kerstdiner supernetjes op. Hoera voor de helpende moeders!

Omdat de eigen moeder ook supertof is
De eigen moeder van de leerkracht heeft altijd goede raad. Kom je er een keer niet uit in de klas? Zit je met je handen in het haar bij de begeleiding van een kind? Vraag je eigen moeder om raad! Ze heeft kinderen en jaren ervaring, dus echt wel iets te vertellen. Helemaal als je eigen moeder ook leerkracht is.

En last but not least: ze weten wat hun kind nodig heeft
Zit het kind niet zo lekker in zijn vel? Vraag de moeder wat er is. De talenten van het kind? Ze kan het zo opnoemen. De liefde voor het kind straalt er vanaf en ze wil er maar wat graag over vertellen.

Fijne moederdag!