Waarom leerkrachten zoveel vakantie hebben

‘Maar jij gaat toch elke dag een half uur na de kinderen naar huis?’ Ik krijg het nog regelmatig naar m’n hoofd geslingerd. Ja inderdaad, ik ruim de klas op en ga naar huis. En dan heb ik ook nog zoveel vakantie, wat een luizenbaan is dat lesgeven toch. Iedereen wil met me ruilen! Waarom leerkrachten zoveel vakantie hebben? Omdat de werkelijkheid iets anders is. 

Vakantie

Waarom leerkrachten zoveel vakantie hebben

Ik ben dol op mijn vak. Ik houd van lesgeven, van de mooie momenten beleven samen met mijn leerlingen, de talenten mogen ontdekken.
Maar ik houd ook van vakantie, die ik meestal goed kan gebruiken.

Vakantie

De eerste dagen van de vakantie slaap ik veel en rust ik uit, ik ben moe!
Dan is het huis aan de beurt. Want poe, dat is een rommel geworden! Zo naar de vakantie toe word ik steeds slordiger en laat ik de boel versloffen. Een goede opruim- en schoonmaakbeurt is dan vereist.
In de vakantie heb ik weer eens tijd om met mijn gezin leuke dingen te doen.
En mijn sociale contacten, ook veelal uit het onderwijs, zien me weer eens. We plannen ver van tevoren een date in de vakantie, want dan hebben we allemaal eindelijk tijd.

Eerste dagen van de vakantie
Eerste dagen van de vakantie

En ik werk ook. Vakliteratuur lezen, online klussen doen, administratie en observatielijsten invullen, rapporten schrijven, voorbereiden op een nieuw thema en natuurlijk lessen voorbereiden.

Waar ik in werkweken dan zo druk mee ben?

Mijn werkdagen zijn standaard van 7.30 – 16.30 uur. Met een half uurtje pauze als de leerlingen uit zijn.
Wat ik dan doe? Les geven, lessen voorbereiden, mail beantwoorden, administratie bijwerken, hulpplannen, groepsanalyses, groepsoverzichten en groepsplannen schrijven. Stagiaires begeleiden. Gesprekken met ouders voeren. Vergaderen, feesten voorbereiden, overleggen met collega’s. Mijn lokaal opruimen en schoonmaken. Overleg met logopedie, schoolarts, ergotherapie, intern begeleider en directie.

Als je de verantwoordelijkheid hebt over 25 tot 30 leerlingen komt er veel bij kijken.
Het lesgeven zelf kost ook behoorlijk wat energie. Want alle leerlingen bieden wat ze nodig hebben, met al hun verschillen is een hele leuke uitdagende, maar ook energierovende klus.

Het werk blijft niet bij die standaard werkdagen. Ik ben ICT coördinator bij ons op school (zo heeft iedere leerkracht een eigen taak) en regel dus het hele computergebeuren. Bijna alles gaat tegenwoordig online, dus heb ik veel voorbereidingswerk om dit in goede banen leiden. Dit werk doe ik veelal thuis.

En wat dacht je van studiedagen op dagen dat ik vrij ben? En de rapportgesprekken, informatie-avonden en schoolfeesten? Dan werk ik dus extra. De uren die we in de vakantie vrij hebben, halen we in in onze werkweken.
Ik klaag niet, ik vind mijn werk fantastisch, maar ben ook erg blij met de vakanties ;).