Mindfulness voor kinderen

Mindfulness Waarom zijn kinderen zo onrustig?

(Door Danielle) Ik zag onlangs in een programma dat er basisscholen zijn die kinderen Mindfulness lessen geven. Bizar op het eerst oog! “Nu al”… hoorde ik mezelf zeggen. Waarom zijn kinderen zo onrustig? Dat wordt dan nog wat! Toch begreep ik de uitleg van de lerares haarfijn. Er is een groep kinderen die moeite hebben met het moeten en presteren van deze tijd. Deze kinderen raken helemaal gestrest en voelen zich onrustig. Wat kan je daar als ouders mee?

Mindfulness voor kinderen 

Ik snap dat er allerlei wegen zijn die naar Rome leiden maar Mindfulness is toch meer iets voor volwassenen? Leren focussen, op je ademhaling letten en ontspannen. Ergens is het voor kinderen misschien een goede les om meer te kunnen ontspannen maar pakken we hiermee de bron wel aan? Ik denk persoonlijk meer aan thuis. Krijgen de kinderen thuis voldoende rust en ruimte om te ontwikkelen wie ze willen en mogen zijn? In de tijd waarin alles moet en de druk bijzonder hoog ligt is het voor sommige kinderen zwemmen. Zwemmen in een bijzonder moeilijke tijd.

Lees ook: TIEN TIPS OM HET SCHOOLJAAR ZO RELAXED MOGELIJK DOOR TE KOMEN

Meer tijd voor de kinderen

In de tijd van alles moeten, een online wereld die we willen bijhouden en onderhouden en de prestatiedruk die overal heerst verdwijnen de kinderen steeds meer op de achtergrond. Misschien moeten we eens wat meer tijd voor de kinderen vrij maken. Af en toe samen zitten op de bank, niks doen en knuffelen, een spelletje doen om de aandacht erbij te houden en samen mooie mandala’s inkleuren. Wandelen in het bos, dieren bezoeken op de kinderboerderij en de telefoons…. WEG! De beste therapie die er is wat mij betreft. Samen zijn is wat kinderen willen, liefde voelen en vooral tijd samen doorbrengen. Zonder geruis, gebel en andere stoorzenders.

Lees ook: HOE IK RELAXED DE EERSTE SCHOOLWEKEN DOOR KWAM

Offline is het nieuwe genieten 

Schakel als ouders gewoon een ochtend of middag de telefoon uit! Je mist praktisch niks! Is het echt super belangrijk dan weten ze je altijd wel te vinden. Voorbeeld doet volgen zegt men dus geen wonder dat kinderen tegenwoordig druk en onrustig zijn en ook geen rust kunnen vinden in hetgeen wat ze moeten of willen doen. Uit dat ding! Het geeft rust voor jezelf als ouder en tegelijkertijd geeft het je kind ook rust. Zo zien ze dat je niet altijd online of bereikbaar hoeft te zijn, er niet altijd vanalles MOET maar dat je er juist voor hun bent. Soms is het lastig maar als je jezelf vaste tijden geeft om je mail etc. te checken zorgt het ervoor dat je zelf ook productiever en relaxter wordt. Er is weer tijd voor een goed gesprek en er wordt weer echt naar elkaar geluisterd. Voor iedereen dus goed. Offline is het nieuwe genieten!

Uitgelichte foto: Shutterstock