Wandelen in het Zwarte Woud met kinderen

Wandelen in het Zwarte Woud met kinderen

Afgelopen meivakantie werden wij uitgenodigd om in het Zwarte Woud te verblijven met onze kinderen. Het gebied ligt in de bergen en is één en al natuur. We vonden het nog veel mooier dan we van tevoren hadden bedacht. Overal zijn wandelpaden te vinden, wandelen met je gezin is ook zeker een aanrader.

Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een prachtig natuurgebied in Zuid-West Duitsland, het ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, ook Europa-Park vind je hier. We mochten alle nieuwe attracties en shows van 2024 komen bekijken, dus extra leuk dat we daarna door konden reizen om de prachtige natuur van het Zwarte Woud te kunnen bekijken.  

Wandelen in Baden-Württemberg

Wandelen in het Zwarte Woud met kinderen

Overal waar je komt zie je witte en gele borden staan speciaal voor de wandelaars. Je kunt vaak allerlei kanten op en zo je wandeling kleiner maken of juist verlengen. We zien meestal bordjes met plaatsnamen erop, zodat je wist hoe lang je nog moest lopen. Maar vaak waren er ook speciale routes, zoals het U(h)rwaldpfad dat wij liepen (het rode bordje), maar ook de hanenroute, zoals je op het bordje op de foto kunt zien. Ik kreeg er een Sound of music vide van en wilde telkens uitbarsten in “The Hills are alive…”. Een grappig weetje: zowel in Nederland als in Duitsland bestaat er The Limes Hiking Trail, die je dus ook een stukje in het Zwarte Woud kunt lopen. Wij wonen hier in Wijk bij Duurstede aan de Rijn en ik ben aan het Pieterpad begonnen. Wellicht is dit mijn volgende uitdaging? ;). 

Wandelen met kinderen

Je hebt ook veel leuke en kortere wandelingen voor (jonge) kinderen, bekijk ze hier. Er is voor elk wat wils, zoals blotevoetenpaden, wandelpaden waar muziek in zit, wandeltochten langs speeltuinen en speurtochten. De wandeltochten zijn tussen de 1 en de 5 km, dus prima te doen voor onze kleuter. Wij waren maar een paar dagen in het Zwarte Woud en werden uitgenodigd voor een wat langere wandeling, van 9 km maar liefst met vele beklimmingen. We besloten dat ik die alleen zou lopen en onze jongste met haar vader in een speeltuin in het dal zou spelen. 

Zwarte Woud Schonach

Het was mooi weer, dus onze dochter speelde heerlijk in de waterspeeltuin van Schonach im Schwarzwald, terwijl onze oudste van 10 jaar en ik de natuur in trokken. 

U(h)rwaldpfad

Wij werden uitgenodigd om speciaal het U(h)rwaldpfad te komen lopen met een lunch als tussenstop bij Gasthaus Schwedenschanze. Online was er van tevoren niet zoveel over dit wandelpad te vinden, dus we zouden het wel zien. Het is een mooie wandelroute door natuurgebied Rohrhardsberg met weilanden, bossen, heidevelden, natuurlijk prachtig uitzicht en een waterval. Onderweg zie je allerlei koekoeksklokken die uit deze regio komen en ook in de dorpen veel te zien zijn. Het bleek dat wij de wandeling vroeg in het seizoen maakte, zoals je op de foto’s ziet lag er zelfs op veel plekken nog sneeuw! Ik vermoed dan ook dat nog niet alle koekoeksklokken zijn opgehangen door de vrijwilligers, we zagen ze alleen aan het begin van de route. 

Pittige wandeling, maar prachtig

Online vond ik dat de wandelroute vanaf ongeveer 5 jaar is, maar ik was blij dat we besloten niet met onze dochter van 6 jaar te lopen. Onze oudste en ik vonden het al een aardig pittige route, hier in Nederland zijn we natuurlijk helemaal niet gewend om klimmend te wandelen. Op het bordje aan het begin van het wandelpad leek de route naar het Gasthaus het kortste te zijn en de terugweg veel langer. Dus besloot ik dat we heen en dezelfde route weer terug zouden lopen. Heen bleek toch ook al 4km, maar ik was bang dat het terug nog later zou zijn met toch nog wat klimmen, dus kozen we inderdaad voor dezelfde route terug. Ik denk dat ik liever een pad had gedaan wat online wat beter aangegeven stond of ik had wellicht de GPS kunnen downloaden. Helaas had ik daar in de bergen ook weer niet altijd bereik, dus mijn tip is wel: bereid je wandeling goed voor. We vonden het wel echt ontzettend mooi allebei, ik was zo verrast door alle natuurpracht! Zeker met alle sneeuw nog die we in Nederland niet eens hebben gehad in de winter. Je loopt dan ook langs wat skiliften die nu niet in werking zijn. Op de uitgelichte afbeelding zie je ook dat we langs een stuk skibaan liepen, zo vlak. 

Gasthaus Schwedenschanze

Gasthaus Schwedenschanze ligt precies op de kruising van een heleboel wandelpaden, dus ook die van het U(h)rwaldpfad. Het is echt een gasthaus voor wandelaars en mountainbikers, je kunt er niet met de auto komen. Het was 1 mei, dag van de arbeid, en de eerste dag dat dit gasthaus open was. Het bleek gekkenhuis, zeker omdat het de eerste echt mooie dag van het jaar was, zo’n 22 graden. Door de vrije dag van de Duitsers trok iedereen de natuur in. Helaas wisten ze niet dat wij kwamen en stond ik lang in de rij voor wat te eten en drinken met maar weinig contant geld op zak. De prijzen liggen er wel echt laag, voor een paar euro heb je een heerlijk stuk taart. Er is geen pin en bijna niemand sprak Engels, dus deed ik alles maar zo snel mogelijk. Onze zoon en ik waren ook best moe van de grote beklimming in het warme weer. Later kwam er toch iemand van het personeel bij ons die Engels bleek te spreken. Ze wilde toch even weten wie ons had uitgenodigd (het tourisme bureau van Hoch Schwarzwald dus), zodat ze daar wellicht rekening mee konden houden in de toekomst. Zij vertelde dan ook dat het echt pas de eerste echte mooie lentedag was, de week ervoor had het nog volop gesneeuwd en kon je nog skiën. Niet zo gek dat het er topdrukte was dus. Zeker wel leuk om in de middle of nowhere een gasthaus te vinden om wat lekkers te eten. Daar kunnen ze bij de wandeltochten in Nederland nog wel wat van leren, daar kom ik soms kilometers lang helemaal niks tegen. 

Bekijk ook de andere plekken om te eten en te drinken. 

Wij willen zeker eens terug naar het Zwarte Woud om nog veel meer te wandelen. Al moet onze zoon er nog even over nadenken, hij vond de wandeling toch wel erg pittig ;). Heb jij al eens gewandeld in het Zwarte Woud?