Warm welkom voor vluchtelingen

Warm welkom voor vluchtelingen

(Door Suzanne) Afgelopen woensdag mocht ik bij de presentatie zijn van het boekje “Welkom”, een bundel van tekeningen dóór kinderen en vóór kinderen. Het werd een bijzondere middag… Warm welkom voor vluchtelingen

Warm welkom voor vluchtelingen

Op de vlucht

Op de vlucht

“Stel je voor toch … er is oorlog.”
Zo begint het boek “Op de vlucht” van auteur Pimm van Hest. Met prachtige illustraties van Aron Dijkstra vertelt het boek het verhaal van een klein meisje dat moet vluchten uit haar eigen land, vanwege de oorlog.
Dit boek was de aanleiding voor een scholenactie, waarbij kinderen werden opgeroepen om een tekening te maken voor een vluchtelingenkind. De vraag die daarbij gesteld werd was “wat zou jij willen zeggen tegen een kind dat op de vlucht is?”.

Lees ook: VLUCHTELINGEN EEN HART ONDER DE RIEM STEKEN MET HET BOEK OP DE VLUCHT

Het boekje

Uitgeverij Clavis heeft ongelooflijk veel reacties op deze oproep gekregen. De mooiste tekeningen hebben zij gebundeld in het boekje dat gisteren in de bibliotheek in Eindhoven gepresenteerd werd en aangeboden aan juf Kiet en haar leerlingen.
Het boekje laat zien hoe kinderen op hun eigen mooie, pure en ontroerende manier welkom heten aan kinderen die moesten vluchten uit hun eigen land.

De kinderen van juf Kiet

Het voorwoord in bundel is geschreven door juf Kiet, bekend van de documentaire “De kinderen van juf Kiet”.
Juf Kiet, twee van haar leerlingen en de makers van de documentaire waren afgelopen woensdag ook aanwezig.
Heb je de documentaire nog niet gezien? Dan raad ik je zeker aan om hem te bekijken. Hij staat nu op de site van de NPO.

De makers zijn voor deze documentaire op zoek gegaan naar een leerkracht die het verschil maakt voor de kinderen.
Op hun oproep kwam een reactie vanuit basisschool Het Palet, waar juf Kiet een klas met vluchtelingen lesgeeft.
Het doel van de documentaire was om de beleving van de kinderen in beeld te brengen. Wat gebeurt er met een kind dat huis en haard achter heeft moeten laten om in ons land opnieuw te beginnen?

Lees ook: REVIEW DE KINDEREN VAN JUF KIET

Goed gesprek pakket

Bij de documentaire is een Goed Gesprek Pakket gelanceerd. Dit pakket maakt deel uit van het Nieuwkomerspioniersprogramma, dat samen met Kennisland is ontwikkeld.
Het pakket biedt leerkrachten informatie en houvast bij het werken met en begeleiden van kinderen die voor de oorlog zijn gevlucht. Het prentenboek “Op de vlucht” is hier ook een onderdeel van.
Vanaf september is dit pakket digitaal beschikbaar. Wanneer je het lespakket downloadt, ontvang je ook de bundel met tekeningen.

Warm welkom voor vluchtelingen

Het verhaal van de kinderen

Hoogtepunt van de middag waren absoluut de kinderen die met juf Kiet mee waren gekomen.
Twee van haar leerlingen lazen een zelfgeschreven stukje voor. Over alles achterlaten, zonder je vader en moeder zijn, kinderen die dood gaan en pijn in je hart.
De zaal viel stil, ogen werden vochtig en ook ik moest mijn best doen om die brok in mijn keel weg te slikken.

Dít zijn de verhalen van de kinderen die moesten vluchten voor de oorlog. Dít is hun werkelijkheid, hun leven en hun verdriet.
Deze kinderen maken deel uit van onze samenleving, dus is het van belang dat onze kinderen weten wat zij mee hebben gemaakt.
De bundel met tekeningen is een klein gebaar waarmee we kunnen bijdragen aan het creëren van een warm en veilig, nieuw thuis voor deze kinderen.

Meer weten? Kijk op de website van Clavis.