Wat de kinderen kunnen leren van een treinbaan

Mijn klas had nog geen treinbaan, dat werd wel eens tijd ;). Ik kreeg de Startset Regional Express van Marklin en ging er met de kinderen mee aan de slag. Wat de kinderen kunnen leren van een treinbaan. 

Wat de kinderen kunnen leren van een treinbaan

Bouwen
De kinderen leren bouwen door de onderdelen aan elkaar te klikken.

Inzicht
Ze verbeteren hun inzicht door te oefenen met het bouwen.

Samenwerken
De kinderen moeten wel samenwerken om er een goede treinbaan van te maken. Vooral bij deze Startset Regional Express van Marklin moeten ze elkaar ondersteunen bij het klikken van de treinbaan, anders klikt het snel weer los.

Fantasie

De fantasie van de kinderen wordt geprikkeld. Ze kunnen spelen met de treinbaan en de trein inzetten voor rollenspel.

Startset “Regional Express”

Märklin heeft een replica gemaakt van de populaire lokale Duitse stoptrein. De trein bestaat uit 5 onderdelen: vier wagons en een de voorkant. Ze zijn met magneten verbonden en werken op batterijen. Er zit een afstandsbediening bij waar je de trein voor- en achteruit mee kan sturen. Je kunt ook de snelheid aanpassen.

Bouwen maar!

treinbaan maken

Ik liet de kinderen eerst de treinbaan op tafel maken. De trein hield ik nog even in de kast, zodat de hele klas later de trein kon zien rijden. Het bleek al best een uitdaging om de treinbaan helemaal rond te maken, zodat de trein rondje kon rijden.

treinbaan maken

Later mocht de treinbaan ook op de grond. De kinderen wilden er een lange treinbaan van maken, dus hij kon niet meer in zijn geheel aan elkaar. Omdat ik ook de uitbreidingsset heb, kon de baan door de hele klas.

treinbaan maken

Nu had elk kind een eigen hoekje om de treinbaan te maken. Er werd nog wel goed overlegd hoe ze het zouden neerleggen. Aan het einde van de werkles mocht de hele klas weer zien hoe de treinbaan over het spoor reed.

Geluiden

De trein kan toeteren, hij laat het geluid van de deuren open en dicht doen horen en het kan een fluitsignaal geven voor het instappen.  

Ik vind de treinbaan met de trein heel mooi. Het is best moeilijk om alles aan elkaar te klikken, maar dit maakt het gelijk ook uitdagend. Je kunt het bijvoorbeeld goed inzetten als plusmateriaal, voor kinderen die al wat verder zijn. Daag ze dan uit om de treinbaan zo te maken dat de trein kan blijven rijden en niet van het spoor afloopt. Het spoor is stevig genoeg voor de kinderhanden.

De trein zelf apart houden en pas aanbieden als de rails klaar ligt is wel een tip. Ik verwacht dat de batterijen snel leeg zijn en de trein loopt snel van het spoor af.

Treinbaan.nl heeft ook hele mooie andere treinen, zoals een houten trein.

Banner gesponsord blog