Wat heb jij nodig? Doelen stellen

Wat heb jij nodig? Doelen stellen

Zo’n tien jaar geleden had ik een quarterlife crisis. Ik werkte fulltime bij de kleuters, woonde samen en had een prima leven. Toch knaagde er iets. Is dit alles? Oehoehoehoe…. Ik ging voor een quick fix bij een psycholoog en leerde met o.a. mindfulness wat ik nodig had. Dat heb ik steeds verder ontwikkeld, waardoor ik nu precies weet waar ik energie van krijg kan ik doelen stellen voor mezelf. 

In dezelfde tijd ben ik, op aanraden van mijn man, een website begonnen. Ik wilde wat met de ideeën die ik had voor het onderwijs. Nu weet ik dat creëren één van mijn kernwaardes is, maar daar was ik toen nog niet achter. Ik ontdekte dat ik schrijven en lessen bedenken voor de klas ontzettend leuk vond en vind! De website groeide en groeide. Later kon ik er ook deels mijn werk van maken.

Wat heb jij nodig? Doelen stellen

Dat maakte voor mij het makkelijker om doelen stellen. Ik wist namelijk dat mijn website mijn grote passie was. Hier móest ik wel tijd voor vrijmaken. Telkens als ik merkte dat de klas of ander schoolwerk teveel energie van mij in beslag nam en ik te weinig terugkreeg, ging ik bij mezelf ter rade. Wat moest er veranderen om weer meer energiegevers dan energiebrekers te krijgen?

Soms resulteerde dat in andere keuzes maken voor werkgroepen of commissies. Soms moest ik wel om hulp vragen bij mijn klas, wat ik echt heel lastig vond. Mijn perfectionisme zat me ook regelmatig in de weg, want ik wilde alles al kunnen. O o, die innerlijke criticus. Ik stond mezelf niet toe om te leren. Constant proberen de perfecte leerkracht te zijn is doodvermoeiend kan ik je vertellen.

Minder voor de klas

Ook kon ik het werken voor de klas afbouwen, waardoor ik een mooie balans maakte voor mezelf. Ik kon nu prima mijn tijd verdelen tussen voor de klas staan, mijn bedrijf en mijn gezin. Ja, ik doe veel, maar ik voel me juist goed. Ik weet wat ik nodig heb en waar ik energie van krijg. En ik zorg er dus voor dat ik dat voor mezelf creëer. In samenspraak kan er veel. Als jij goed doelen voor jezelf kunt stellen en weet je wat je nodig hebt: dan is het ook veel makkelijker om ernaar te vragen in bijvoorbeeld een directiegesprek. Jij moet gelukkig voor de klas staan, dus kom voor jezelf en je doelen op.

Telkens als ik merk dat ik niet aan mijn doelen kan werken, of er teveel energie weglekt, ga ik bij mezelf nadenken: wat kan ik veranderen? Zo werkte ik eens twee dagen in de week in een kleuterklas. Er stond een invaller naast me. Ze deed haar best, maar ik was eindverantwoordelijk. Oftewel: heel veel kwam op mijn schouders. Ik kan heel goed werk op school laten en thuis niks meer doen. Maar mijn kaarsje brandde steeds een beetje verder op. Ik had dus geen energie meer voor mijn bedrijf en dan gaan mijn alarmbellen rinkelen. Ik heb toen kunnen regelen dat ik wat dagen uitgeroosterd werd om administratie te kunnen doen. Het schooljaar erop ben ik een dag in de week voor de klas gaan werken, dat kon met mijn bedrijf. En inmiddels ben ik die ene dag invaller, waardoor ik helemaal geen groepsverantwoordelijkheid meer heb. Mijn keuze, voor mij werkt het. Dus ook zeker goed om daar naar te blijven kijken.

Wat heb jij nodig?

Webinar De relaxte leraar

Kom je morgen ook naar het webinar De relaxte leraar?

Wil je ook:
– Leren kiezen voor je eigen geluk?
-De werkdruk niet toch weer op laten lopen?
– Van die rottige schuldgevoelens afkomen?
– Goed voor jezelf opkomen, je zaken ook op school goed voor elkaar hebben?
Hier gaan we het over hebben!