Voorstelling Popcorn onderwijsfestival

Wat ik heb meegenomen van het Popcorn onderwijsfestival

Ik was uitgenodigd voor het Popcorn onderwijsfestival afgelopen woensdag 15 maart. Een middag waarin ik me liet onderdompelen in cultuur, natuur en 21st century skills. 

Wat is het Popcorn onderwijsfestival?

Het Popcorn onderwijsfestival is voor de nieuwsgierige leerkracht in het basisonderwijs. Vol inspiratie met inspirerende projecten die de lessen verrijken.
Een middag met vernieuwende onderwijsproducten, presentaties, kunstzinnige workshops en markt. 21st century skills, talentontwikkeling en creativiteit. Hele belangrijke thema’s voor het hedendaagse onderwijs. Ik heb me heerlijk laten inspireren.

Voorstelling Popcorn onderwijsfestival

Lees ook: GROTE VRAAG NAAR MUZIEKONDERWIJS

Wat ik heb meegenomen van het Popcorn onderwijsfestival

Ik kreeg meteen een gele tas vol inspiratie en een muntje voor een drankje. Goed geregeld, want het festival is gratis. Ik werd persoonlijk ontvangen en kreeg uitleg over het festival. Was het verleden jaar alleen nog cultuur, nu wordt het festival breder getrokken. Met de wens om niet alleen ICC collega’s te ontvangen, maar ook juist hun collega’s.
Het evement wordt georganiseerd door Plein C. De organisatie om het cultuuraanbod te versterken op scholen. Ze zijn vooral werkzaam in Noord-Holland, maar hun cultuuraanbieders zijn ook elders in het land werkzaam.

Bij het rad van Fortuin won ik een klapper met 50 inspirerende les ideeën voor de bovenbouw over erfgoed en burgerschap. Een van de kerndoelen binnen het basisonderwijs.

Lees ook: DE MUZIEKBEURT!

Voorstelling Popcorn onderwijsfestival

In het midden van de zaal waren constant kleine voorstelling uit het cultuuraanbod en in een zaaltje waren presentaties van de deelnemers van de markt. Er was dus volop te zien en te doen de hele middag.

De optredens kwamen vooral uit het theateraanbod. Zo heeft SST produkties een uitgebreid aanbod nav prentenboeken, erg leuk! Ook voor de kinderboekenweek zijn ze al klaar.

Uit de kunst heeft een aanbod voor scholen met allerlei voorstelling, zoals muziek, dans en theater.

Musea en bezienswaardigheden

Het Rijksmuseum heeft een uitgebreid educatief programma voor 2017-2018 met als klapper de Gouden eeuw experience. Een ontdekkingsreis van 2,5 uur met een toneelstuk, een onderzoek, of onderdeel zijn van een schilderij van Rembrandt. Een ijstombe, zodat je zelf kunt ervaren hoe koud het was op de Nova Zembla en natuurlijk het museum bekijken. Dat kom ik graag eens bezoeken!

Verder zag ik het Muiderslot, de Kennemerduinen en het Teylers museum. Door het grote aanbod heb ik ook vast nog van alles gemist.

Maakonderwijs

Vanuit mijn ICT achtergrond ben ik zeker nog geïnteresseerd in maakonderwijs. Dit houdt meer in dan alleen ICT, alle 21st century skills worden aangesproken.

De website Maakonderwijs werkt samen met een aanbieder van 3d printers en verzorgt een doorgaande leerlijn in het onderwijs.

Lees ook: MAAKONDERWIJS PODCAST

Apps

Apps voor het onderwijs

Twee apps sprongen voor mij eruit: de ontdekapp en de apps van Follow a muse.

Ontdekapp

Ontdekapp

De ontdekapp heeft twee apps beschikbaar waar kinderen vanaf groep 5 zelfstandig mee aan het werk kunnen. Alle 21st century skills worden in de app toegeopast. De leerkracht kan de app klassikaal inzetten als instructue, de kinderen kunnen er ook zelf mee aan het werk. Maakonderwijs in de puurste vorm: het gaat om het proces iets te bereiken. De materialen die de kinderen ervoor gebruiken liggen in elke school.

Follow a muse

Follow a muse app

Uitgeverij Follow a Muse geeft gratis educatieve apps uit over culturele instelling, zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ze kunnen op een tablet gebruikt worden, maar er zsijn ook pc-versies voor op het digibord. Ook zijn er kant en klare lesbrieven bij de app. Ze zijn gratis door donateurs, je moet ze alleen even aanvragen per mail. Ik heb een sneakpeak gehad van de nieuwe app Carnaval der dieren voor kleuters met illustraties van Fiep Westendorp. Echt prachtig gemaakt en de kinderen leren van alles over klassieke muziek. Die ga ik heel graag gebruiken in de klas!

Van allebei de uitgevers kun je een review verwachten op de site.

Ik vond een inspirerende middag en heb weer veel leuke dingen gezien voor in de klas. En nu aan de slag! 🙂