Waterliniemuseum review

Waterliniemuseum review

Dit museum is het meest dichtbij onze woonplaats, maar we waren nog nooit in het Waterliniemuseum geweest. Het is dan ook eigenlijk voor wat oudere kinderen. Nu met de Kinder-Doe-Expo De Waanzinnige Boomhut editie: Ruimtereis vond onze zoon het wel leuk om te gaan. Tip voor de meivakantie!

Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum ligt bij Vort Vechten, bij Bunnik. In het museum kom je op een interactieve manier alles te weten over de waterlinie. Een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem van aaneengesloten, onder water gezette polders en vestingwerken. Nederland heeft hier zelf jarenlang gebruik van gemaakt. Je kunt in de zomer ook zelf polders (in het klein) onder water zetten.

Bekijk het museum hier

Kinder-Doe-Expo De Waanzinnige Boomhut editie: Ruimtereis

Vanaf afgelopen januari is er een expositie in thema van de boekenreeks ‘De Waanzinnige Boomhut’. Volg Andy en Terry op avontuur tijdens deze tentoonstelling die bestaat uit verschillende opdrachten en spellen in een puzzelboekje. Zo win je aan het einde je eigen ruimte certificaat! Er zijn verschillende ruimtes gecreëerd in thema van het laatste boek van de Waanzinnige Boomhut. Van sterrenkijken, speuren door een spiegelkamer, tot het bezoek van planeet Blobdromeda, je ziet het allemaal!

Kosten: toeslag van €2,50 op een entreekaartje. Dit is onder andere voor het opdrachtenboekje, en die kan gehaald worden bij de museumbalie. Vanaf hier krijg je verdere instructie en kan je reis beginnen!

Er staat in de beschrijving, gericht op kinderen vanaf 6 jaar. Dit moeten dan wel grote lezers zijn, ik vind de tentoonstelling vanwege de opdrachten meer geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Onze jongste van 4 jaar hobbelde wel mee, maar de opdrachten waren echt vanuit de boeken en dus veel te moeilijk voor haar.

PS: Er is dus geen echte boomhut, het is gebaseerd op de kinderboeken. Maar er staat wel een raket buiten!

Meer informatie vind je hier.

Wat vinden wij?

Het Waterliniemuseum zelf is eigenlijk voor nog wat oudere kinderen. Het is interessant voor ze als geschiedenis en aardrijkskunde hebben op school. Ik zou zeggen vanaf een jaar of 10 dus. Het museum is wel interactief gemaakt door telefoons te moeten activeren met een bandje. Je krijgt dan een verhaal te horen over hoe de waterlinie is gebouwd. Er zijn ook veel videobeelden te zien bijvoorbeeld. Maar onze kinderen waren hier nog wat te jong voor en snapten er niet veel van. Er staan ook vrijwilligers die vertellen over de geschiedenis van de waterlinie. Voor mij heel interessant, maar ik snap dat onze kinderen afhaakten. De VR belevenis die onze zoon had als parachutist was wel zeker bijzonder!

Waterliniemuseum

Buiten wilden ze graag spelen, maar er was niet zoveel voor deze leeftijd te doen. Ik raad het museum dan ook aan bij wat oudere kinderen.

Het deel over de Waanzinnige boomhut is dus wel zeker leuk voor iets jongere kinderen. Onze jongste van 4 hobbelde wat mee, zij vond vooral de laatste ruimtes leuk. Met een oud computerspel, laserstralen, zeepbellen en de raket aan het einde. Voor een kort museum bezoek is het dus voor jonge kinderen ook geschikt, maar verwacht geen speeltuin. Daarvoor zijn andere musea dan weer leuker, zoals in Den-Haag. De oudste was druk met het opdrachtenboekje dat er zeker leuk uit zag. Hij wilde ook meteen het eerste boek van De waanzinnige boomhut hebben. Bekijk het eerste deel hier. Dus voor leesbevordering is deze tentoonstelling ook heel goed!

Er staat een affliate link in dit blog.