We hebben er een geitje bij - 10 activiteiten voor peuters

We hebben er een geitje bij – 10 activiteiten voor peuters

Door Yvonne. De lente is, samen met de herfst, mijn favoriete seizoen. Vooral ook omdat deze seizoenen zo duidelijk ‘zichtbaar’ zijn om met peuters te beleven; blaadjes aan de bomen, uit de bolletjes in de grond komen bloemetjes tevoorschijn en ook jonge dieren horen daarbij. We hebben er een geitje bij is een leuk boek om hierbij voor te lezen. Met dit thema kun je samen met de peuters de boerderijdieren en hun kinderen ontdekken. Lees dus ‘We hebben er een geitje bij’ en doe deze 10 activiteiten voor peuters.

Geitje bij, activiteiten

Bekijk het boek hier

1. Koe maken
Download de koe hieronder en laat de peuters de vlekken van de koe maken.
Dat kun je op verschillende manieren laten doen, net wat het beste past in de planning of wat je met de peuters wilt oefenen: je kunt de vlekken laten stempelen met kurken, wattenstaafjes, hun vingers. Je kunt de vlekken laten knippen of scheuren. Je kunt de koe ook lamineren of in een plastic hoesje doen en de vlekken met klei laten maken.

koe maken

Download de koe hier.

2. Ontdekbak
Vul de ontdekbak op de groep met iets dat je doet denken aan de boerderij. Dat kan zijn vogelvoer, mais of tuinaarde. Voeg de plastic boerderijdieren toe, maar ook kleine emmertjes en schepjes. Zo kunnen kinderen het materiaal in en uit de emmertjes scheppen en ondertussen met de dieren het verhaal van ‘We hebben er een geitje bij’ naspelen.

Dierenweide

3. Dierenweide
Laat de peuters zelf een wei maken net als in ‘We hebben er een geitje bij’. Laat ze groene verf stempelen of papier knippen. scheuren en lijmen. Download de boerderijdieren en laat deze op de wei plakken.

Dieren dierenweide

Download

4. Huppelen als een konijn
Print een aantal wortels van de download. Verstop ze op je groep of in de gymzaal. Laat de peuters door de ruimte huppelen als konijntjes en op zoek gaan naar de wortels die verstopt zijn.
Laat van te voren zien hoeveel wortels je gaat verstoppen en hoeveel er dus gezocht moeten worden. Als de wortels gevonden worden, leg je ze naast elkaar en tel je steeds verder. Benoem dan ook hoeveel er nog gezocht moeten worden. Als alle wortels gevonden zijn dan tellen jullie samen alle wortels nog een keer.

Wortel

Download

5. Interactief voorlezen
Zorg dat je  alle dieren en voorwerpen die in het boek genoemd worden hebt verzameld. Deze kun je gebruiken tijdens het voorlezen van het boek ‘We hebben er een geitje bij’. Zo kun je het boek interactief voorlezen. Stop de voorwerpen bijvoorbeeld in een koffertje. Pak bij elke pagina de dieren of voorwerpen die genoemd worden erbij. Als je het boek vaker voorleest kun je de peuters zelf de dieren of voorwerpen erbij laten pakken. Het boek is ook leuk om aan het eind van het thema als toneelstukje op te voeren voor de ouders. Lees als juf het boek en laat de kinderen de dieren spelen (voorzie dan een hoedenstrook met het dier dat het kind mag spelen)

6. Varken vies maken en wassen
Zorg voor bakjes met wat pot- of tuinaarde. Geef er een klein beetje met water bij. Zo kunnen de peuters zelf modder maken. Laat ze dan een speelgoedvarkentje vies maken en door de modder rollen.
En daarna natuurlijk samen de varkentjes weer wassen!
Een leuk liedje om te zingen met de peuters is ‘Vies klein varkentje’ uit het Grote Liedjesboek van Marianne Busser, Ron Schröder en Jean van Vugt
Lees hier een andere blog over het boek


Dierenbingo
7. Speurtocht
Organiseer een speurtocht als afsluiting van het thema. Laat de peuters samen met hun ouders op speurtocht gaan naar de dieren uit het boek. Download de bladen met de dieren en de bingokaart.
Ouders gaan met hun kind met de bingokaart met de babydieren op zoek naar de ouders. Hebben ze ze gevonden? Dan mogen ze afgestreept op de kaart.
Als de kaart vol is komen ze terug op de groep en daar kun je dan nog zorgen voor een afsluitende activiteit.

Bingo lentedieren

Download

8. Kinderboerderij
Bezoek samen met de peuters een kinderboerderij. Nu in het voorjaar zijn er misschien wel kleine geitjes! Zo gaat het verhaal van het boek nog meer leven voor de peuters.

9. Kuiken
Laat een kuikentje stempelen met een stukje spons. Laat de peuter er oogjes en een snaveltje opplakken. Als het droog is kunnen ze er zelf nog pootjes ondertekenen.
9. Kuiken

10. Liedje
Dit leuke filmpje vertelt het verhaal in het boek ‘We hebben er een geitje bij’ in liedjesvorm. Heel leuk om na het voorlezen samen met de peuters te bekijken.

Bekijk het boek hier

Er staan affiliate links in dit blog