De briefjes van Bing

Week tegen pesten: De briefjes van Bing

Volgende week is het Week tegen pesten en onze school doet eraan mee. Met het boek De briefjes van Bing kun je het onderwerp pesten bij kleuters bespreekbaar maken.

De briefjes van Bing

In De briefjes van Bing maakt Lida Dijkstra (bekend van o.a. de Dierderij– en Willemijn-boeken) het onderwerp pesten onder kleuters bespreekbaar. Met prachtige illustraties van Marieke Nelissen.

Bekijk ook: De Moedhoed

Het verhaal

Bing is altijd de klos. Iedereen doet gemeen tegen hem. Papa en mama proberen hem vaak te troosten. Mama zegt dat hij zich niks van de pesters moet aantrekken. Papa zegt dat hij juist van zich moet afbijten. Maar dat helpt allemaal niet. Dan krijgt Bing een geweldig idee. En of het helpt? Nou en of!

Volgens de nieuwe wet Veiligheid op School moeten scholen actief pesten tegengaan. Dit toegankelijke en fantasierijke boek helpt daarbij en hoort daarom in elke (school)bibliotheek of boekenkast thuis!

De briefjes van Bing

Pesten bespreekbaar maken bij kleuters

Het boek helpt bij het bespreekbaar maken van pesten bij kleuters. Want ook bij die leeftijdsgroep kan het al voorkomen.

Pesterijen

In het boek zie je allerlei pesterijen rond Bing. Zo wordt hij aan zijn bretels aan de boom gehangen en zet iemand hem ondersteboven in de vuilnisbak. Vraag de kinderen of zij wel eens gepest zijn en hoe dan. Praat over het verschil tussen pesten en plagen. Ik leg het altijd zo uit: Als de ander het leuk vindt, is het plagen. Vindt de ander het niet leuk, dan is het pesten.

Pesten aanpakken

In het boek zeggen de vader en de moeder van Bing allebei iets anders over hoe je het pesten tegen kunt gaan. Beide zaken krijgen de kinderen uit mijn klas ook vaak te horen, zoals geef maar een pak slaag terug. Maar helpt meestal maar op de korte termijn. Maar dan bedenkt Bing een originele manier om het pesten tegen te gaan die werkt! Vraag de kinderen ook naar manieren om pesten te voorkomen. Wat kun je er tegen doen? En hoe zorg je als klas dat er niet gepest wordt? Want ook groepsdruk speelt hier vaak een grote rol bij.

Wat vind ik van het boek?

Het verhaal is origineel en laat pesten op een mooie manier zien. Ik ben zeker fan van de illustraties van Marieke Nelissen en ook deze zijn weer prachtig gemaakt.

Bekijk ook: LESSEN HET MONSTERBONSTERBULDERBOEK

Week tegen pesten

Ik zal het boek zeker voorlezen in de Week tegen pesten. Deze duurt van 18 – 22 september en staat dit jaar in het teken van online pesten. Kijk op de site van Week tegen pesten voor meer informatie.

Koop het boek De briefjes van Bing in de lokale boekhandel of bij Bol.com.

Lees ook: OMGAAN MET MEIDENVENIJN