Week van de hoop

Week van de Hoop: gratis lesmateriaal

Van 20 t/m 26 maart 2017 is het de Week van de Hoop. Deze week wordt georganiseerd door Verus met als doel op zoek te gaan naar hoopvolle verhalen. Ze hebben hiervoor prachtig gratis lesmateriaal ontwikkeld voor alle lagen van het onderwijs. 

Waarom de Week van de Hoop?

We zien het overal om ons heen: polarisatie, angst, terrorisme en verharding. Door de media, internet en social media krijgt het negatieve meer aandacht dan ooit. Maar er gebeuren ook heel veel hoopvolle dingen. Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, probeert deze hoopvolle activiteiten een plek te geven.

Met speciaal ontwikkelde lessen en een eigen app ontdekken de leerlingen samen wat hoop voor hen betekent, waar zij hoop van krijgen en hoe zij hoop kunnen delen met elkaar en de wereld. Verus heeft een speciale Wall of hoop ingericht waar je in een video online je inspiratie en je hoop kunt delen. 

Lesmateriaal

Er is lesmateriaal beschikbaar voor de groepen 1/2 en 3, 4, 5 en 6 en 7/8. Ook is er lesmateriaal voor de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs, voor MBO en HBO en voor de Pabo.

Week van de hoop

Het lesmateriaal is te downloaden via de ikhebhoop-app voor iOs en Android, of via digiboard.ikhebhoop.nl te bekijken. Er staat een korte en goede instructie bij voor de leerkracht, de lessen zijn snel in te zetten.

Groep 1, 2 en 3

Week van de hoop Lenne en Lucas

Ik heb het lesmateriaal voor groep 1,2 en 3 uitgeprobeerd in een van mijn groepen 1/2. De handpoppen Lenne en Lucas nemen de kinderen in een filmpje mee in waar ze blij, maar ook verdrietig van worden. In de app, of op het digibord, kun je een filmpje laten zien waarin Lenne en Lucas kleuren ontdekken, ze hebben zin in de zomer. Bij alles wat ze doen verdwijnen telkens de kleuren. Net zoals in de winter als alles grauw wordt, ze worden er verdrietig van.

Met de kinderen ontstond er een mooi gesprek over gevoelens. Ze vertelden waarom Lenne en Lucas verdrietig waren en wanneer zij dat gevoel wel eens hadden. De kinderen vertelden dat ze zich ook in de winter een beetje verdrietig voelden. Zij vonden de lente veel leuker met alle kleuren en als de blaadjes weer aan de bomen groeien.

Lenne en Lucas Week van de hoop

Lente

In de volgende les ga je op pad naar buiten om te zoeken naar tekenen van de lente. Samen met de kinderen maak je foto’s die je voor les 3 nodig hebt. In de app staan leuke liedjes over kleuren en de lente.

Hoop

In de derde les vertellen de kinderen waar zij op hopen. Ze mogen vertellen wat ze gaan doen als ze vrij zijn, of in welke activiteit ze zin hebben, zoals in jarig zijn. Ze mogen een collega maken met de foto’s die ze buiten hebben genomen.

In de vierde les mogen de kinderen de volgende zin aanvullen: Als het zomer wordt, dan hoop ik dat… Er komen dan verschillende antwoorden, zoals … ik ga zwemmen, ik op vakantie ga, ik naar de Efteling ga. De kinderen mogen dit presenteren, hier kun je een filmpje van opnemen en op de Wall of Hoop zetten. Vanwege privacy heb ik geen filmpje opgenomen, maar je kunt ook andere verwerkingsvormen bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld een filmpje maken van de collages van de kinderen, een stopmotion filmpje maken met de kinderen of de tekeningen met waar zij op hopen filmen.

Ik werk op een katholieke school. De lessen sluiten goed aan bij het thema lente en de methode Trefwoord waar we uit werken. Het kan makkelijk geïntegreerd worden in de lessen die we al geven.

Groepen 4,5 en 6

Professor Hopeloos

Professor Hopeloos weet het allemaal niet meer. Ze wil graag van alles uitvinden, maar ze heeft geen oplossing voor grote problemen, zoals de plastic soep, of oude mensen die zich erg eenzaam voelen. Ze roept de hulp in van de kinderen. De kinderen bedenken in groepjes oplossingen voor de grote problemen van Professor Hopeloos. Ze maken een presentatie van hun plan dat je kunt filmen en op de Wall of Hoop kunt plaatsen. Elke les kunnen ze ook een speciaal proefje doen.

Groepen 7 en 8

Game Week van de hoop

Voor de bovenbouw is een game bedacht om de kinderen aan te zetten tot denken. De pester op school moet gestopt worden en de kinderen bedenken hoe ze dit kunnen doen. Na de game maken de kinderen een filmpje waarin ze vertellen waarom ze hoop hebben. Deze kunnen ze plaatsen op de Wall of Hoop.

Dit is een #jufmaikeadd

Doe jij mee met de Week van de Hoop