Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels

Sinds de Luizenmoeder weet iedereen wat de Week van de Lentekriebels is. Ik vind het heel waardevol om met mijn klas te praten over weerbaarheid en sekualiteit. En dat hoeft echt niet alleen over de bloemetjes en de bijtjes te zijn. Ik geef je tips wat je in de klas kunt bespreken en hoe. 

Week van de lentekriebels

Van 18 t/m 22 maart 2019 doen veel basisscholen in Nederland mee aan de Week van de Lentekriebels over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het thema van deze 14e editie is: Ik wil het graag weten. Heb je me alles al verteld? Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en.

Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels is bedoeld als stimulans of een vast moment in het jaar om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Basisscholen zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om er zelf invulling aan te geven.

Lesmethode Kriebels in je buik

Kriebels in je buik is een doorlopende leerlijn van groep 1 tot en met 8. Veel scholen zetten dit in om aan de lessen weerbaarheid, relaties en seksualiteit te kunnen voldoen. Zo ook de vorige school waar ik werkte. We mochten zelf een aantal lessen uit het pakket kiezen om met de kinderen aan te werken. Ik vond het heel waardevol om op een andere manier met mijn klas te kunnen praten over belangrijke zaken, zoals: wie mag er aan je zitten en wie niet? En wat doe je dan? Bij de kleuters merk ik dat ik vooral de lessen over weerbaarheid heel belangrijk vind, ze zijn nog zo kwetsbaar.

Lessen uitgeprobeerd

Ik merkte dat het verstandig is om de lessen in tweeën te delen. Ik zit graag kort in de kring en het is veel praten met elkaar. Daarom heb ik er ook een Zoek iemand die werkblad (zie verderop in het blog) bij ontworpen, zodat de kinderen ook even kunnen bewegen. Ik vond ze wel enorm betrokken bij de lessen. Ze wilden graag vertellen en luisterden ook echt naar elkaar. Met behulp van het beurtenstokje zorgde ik ervoor dat zoveel mogelijk kinderen aan de beurt kwamen.

Elkaar leren kennen

Ik heb gekozen voor de lessen van Week van de Lentekriebels waarin ik de leerlingen beter leerde kennen, omdat het goed paste bij mijn situatie. Ik ga zeker nog overleggen of ik ook de lessen over seksuele weerbaarheid mag geven, omdat ik het belangrijk vind dat kinderen dat leren. Ik kan me herinneren van mijn vorige school dat ik een les gaf waarin we bespraken wie er wel en wie er niet aan je mag zitten. Ontzettend waardevol! Kinderen hoeven het niet te benoemen in de les, maar kunnen er daardoor wel over nadenken. En je kunt als leerkracht duidelijk maken dat je er voor ze bent als ze er iets over willen zeggen. Ik vond mijn positie in deze klas nog te nieuw, dus voelde dat het nog niet veilig genoeg was in de klas om deze les ook nu te geven. Maar hopelijk kan ik dat nog wel doen.

Klein minpuntje was wel dat ik alleen internet explorer kon gebruiken op het digibord en de lessen werken vooral goed in Chrome. Ik heb de digilessen dus niet kunnen gebruiken, alleen de handleiding. Ik heb hierna meteen de ICT-coordinator gevraagd om Chrome erop te zetten.

Bij ons thuis

Na ongeveer twee weken in de klas heb ik de eerste les van Kriebels in je buik gegeven, de les Bij ons thuis. . Ik vond het heel waardevol om een gesprek te hebben over de thuissituatie van de kinderen. Ik leerde ze echt een stuk beter kennen. Zo ontdekte ik dat wat kinderen bij broers en zussen op de kamer slapen en dat sommige kinderen met gescheiden ouders in twee huizen woonden.

De les raakte ook al iets van de seksuele weerbaarheid, met de vraag met wie ze wel eens onder de douche staan. Ze vertelden met ouders of met broers en zussen, we konden dan ook meteen bespreken dat dit normaal is.

Wie ben ik?

Week van de Lentekriebels

Met de les Wie ben ik? bekeken we onszelf goed en bespraken we verschillen en overeenkomsten. Ik pakte er spiegels bij en de kinderen bekeken zichzelf ontzettend goed. Tijdens het spelen/werken mochten ze ervoor kiezen om zichzelf te tekenen en ook hierbij gebruik te maken van een spiegel. Hier kozen veel kinderen voor en er werden echt goede tekeningen gemaakt, de tweede dag ook door een aantal jongens. We hebben besproken dat er verschillen zijn, maar dat iedereen een mooi mens is.

Week van de Lentekriebels

Download Zoek iemand die

Zoek iemand die uiterlijk

Download het blad

Een uitleg van de werkvorm vind je bij Zoek iemand die vakantie.

Meer Week van de Lentekriebels

Op Kriebels in je buik vind je voorbeeldlessen die je kunt geven.

Of doe mee met het Lentekriebelslied:

Bekijk hier de moves die je erbij kunt doen. Ik heb ook LHBT kleurplaten.

Draaiboek

Je kunt ook het gratis draaiboek downloaden met ontzettend veel tips wat je nog meer kunt doen om de Week van de Lentekriebels aandacht te geven.

Wat doen jullie aan Week van de Lentekriebels? 

Dit is een #jufmaikeadd

Week van de lentekriebels