WegWijsVR

WegWijsVR: verkeer leren met een app

WegWijsVR is een app voor kinderen in groep 5 t/m 8 om de verkeersregels te leren. In de app loop of fiets je door de straat en krijg je opdrachten zodat je de verkeersregels goed leert. De kinderen kunnen punten verdienen, waardoor de app aantrekkelijk wordt om te spelen.

Wat is WegWijsVR?

WegWijsVR is een app waarmee leerlingen van groep 5 t/m 8 verkeersopdrachten uitvoeren in een virtuele wereld. Je kunt het spelen op een Oculus GO VR-bril, computer, telefoon of laptop. Je zorgt zelf voor het device, de app regelt de rest. In de app lopen of fietsen kinderen door de straat en vervullen opdrachten waar ze punten mee verdienen. De leerkracht kan deze punten inzien met het online dashboard.

WegWijsVR

Waarom WegWijsVR?

WegWijsVR is een initiatief van Interpolis en Veilig Verkeer Nederland. Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds minder zelf ervaren hoe het is om deel te nemen in het verkeer. Zo worden ze bijvoorbeeld vaak met de auto naar school gebracht. Het aantal verkeersongevallen met kinderen onder de 15 jaar steeg helaas ook de afgelopen jaren.

Veel ouders zien een game als goede manier om te ervaren hoe het is om aan het verkeer deel te nemen.

Ik ken nog de boekjes van vroeger die ik zelf moest maken, of waarin ik ook les heb gegeven van Veilig Verkeer Nederland. Ik vroeg me altijd af of je daar de verkeersregels wel goed door leert. Het is vlak, in het platte vlak getekend, en ik vroeg me altijd af of dat realistisch genoeg is om de regels ook te leren kennen. In deze omgeving lijkt het veel meer of je echt rondloopt of rondfietst.

Wil je meer weten over de WegWijsVR app voor scholen? Bekijk dan de website. 

Hoe werkt de app?

Er zijn twee verschillende apps: de gratis app voor thuis en de app om op school te oefenen. Hiermee krijgt de leerkracht de resultaten te zien en kun je gerichte feedback geven.

Gratis app
Android
iOs

Schoolapp
Android
iOs

Je start de app met oefenen, zodat je goed doorhebt hoe je kunt kijken en zoeken naar objecten. Bekijk ook de video van Meester Sander waarin hij precies uitlegt hoe de app werkt.

Onderzoek

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV)* en Interpolis onderzochten de effectiviteit van WegWijsVR onder ruim 400 basisschoolkinderen (groep 5 t/m 8). Het onderzoek van de SWOV toont aan dat WegWijsVR zeker bijdraagt aan het verkeersvaardigheidsniveau van kinderen. Lees hiermeer over het onderzoek.

Kosten

Een scholenabonnement voor WegWijsVR kost € 2,50 per leerling per jaar met een minimumbedrag van € 250,-. Daarvoor krijg je toegang tot de virtuele omgeving in de app, toegang tot het dashboard en voor elke leerling een inlogcode om de app te kunnen spelen. De app wordt tussentijds geüpdatet met nieuwe verkeerssituaties. Met het scholenabonnement kun je inloggen op het online dashboard (via de browser). Daarmee kan je als leerkracht de scores van je leerlingen bekijken zodat je de lesstof eventueel kan aanpassen en vind je er handige tips en praktijkoefeningen.

WegWijsVR

Wat vind ik?

Ik kreeg een Oculus GO VR-bril te leen om de WegWijsVR app daarmee uit te proberen. Ik had wel eens een VR-bril uitgeprobeerd met mijn iPhone erin, maar dit was wel andere koek. Het duurde even voordat ik doorhad hoe de app werkte. Maar later had ik pas door dat je eerst kon oefenen en toen werd het al veel makkelijker! Dat raad ik dus ook aan: laat kinderen eerst de oefeningen van de app maken, zodat ze weten hoe het werkt voordat ze met de “echte” oefeningen en vragen van het verkeer aan de slag gaan.

Ik kan me voorstellen dat het voor kinderen tof is om zo’n app te spelen en vervolgens allerlei vragen te beantwoorden. Zeker als je in de app ook uitleg krijgt waarom je een bepaalde handeling beter kan doen. Kinderen zijn enthousiast over de app. Mijn zoontje van 5 jaar speelde het ook even (in pyjama), al behoort hij nog niet tot de doelgroep. Hij vond het meteen helemaal leuk om te spelen en wilde graag van mij weten hoe hij dingen moest aanpakken. Hij leert nu fietsen op de grote weg, dus ook helemaal niet verkeerd voor hem om vast wat te leren over het verkeer. De betrokkenheid is met deze app groot.

WegWijsVR

Kinderen beantwoorden vragen als het fout is krijgen ze uitleg waarom en ze kunnen de vraag weer opnieuw maken. Ze krijgen dus direct feedback, i.p.v. de welbekende boekjes klassikaal bespreken (wat vaak toch een beetje saai is ;). En als leerkracht zie je snel in het dashboard hoe de kinderen de vragen en opdrachten maken.

Helemaal mooi als je zelf ook af en toe met de klas de straat op gaat om het “echt” te ervaren en te zien wat je “in het echte leven” geleerd hebt van de app.

Ik kreeg helaas al snel hoofdpijn door de speciale bril, dus dat is niet helemaal voor mij weggelegd. Ik kan me voorstellen dat het voor kinderen wel een fantastisch apparaat is om mee te oefenen. Je voelt je veel meer onderdeel van het verkeer, alsof je ook echt deelneemt aan het verkeer. Let er dan wel op dat kinderen niet te lang spelen, of er last van krijgen.

Ik vond zelf de app op mijn telefoon fijner om te hanteren, al ben je dan natuurlijk wel minder echt onderdeel van. Overigens duurt het wel even voordat de app goed geladen is, dus handig om het van tevoren vast te downloaden en aan te zetten.

WegWijsVR

Meer weten

Wil je meer weten over de WegWijsVR app voor scholen? Bekijk dan de website. 

Dit is een #jufmaikead

 

WegWijsVR; Verkeer leren met virtual reality en app