Weidevogels in de klas

Weidevogels in de klas

Door de Vogelbescherming. Heb je deze vogel wel eens in het echt gezien? Het is de grutto en hij is geweldig. Hij is een weidevogel, net als de kievit en de tureluur. Om hun kuikens groot te brengen, hebben weidevogels een weiland nodig vol natuur. Doordat veel van die natuur uit weilanden is verdwenen, gaat het helaas niet goed met de weidevogels. Tips voor lessen in de klas. 

De grutto is ook de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van Gouden Kalf winnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). Hij volgt de grutto op zijn reis over de wereld naar Nederland. Ruben Smit: “De grutto is de ideale verhalenverteller. Hij vertelt ons hoe de natuur ervoor staat en hoe onze nationale natuur verbonden is met die van elders in de wereld”

Lespakket

Om het belang van weidevogels zoals de grutto ook duidelijk te maken aan kinderen, heeft Vogelbescherming samen met Ruben Smit het lespakket Grrrutto-grutto! gemaakt. Leerlingen van groep 5 t/m 8 leren in vijf digitale lessen wat weidevogels zijn, hoe ze de grutto kunnen herkennen, waarom de vogels jaarlijks zo’n grote reis maken en hoe we ze kunnen helpen te overleven. Iedere interactieve les duurt een kwartier en is voorzien van prachtig beeldmateriaal uit de film. Heb je geen tijd voor vijf lessen? Dan kun je ze ook los van elkaar gebruiken.  Bekijk de gratis lessen hier

Grutto Jelle de Jong
Foto: Jelle de Jong

Gratis materiaal in de klas

Er zijn meerdere gratis opties om de lessen buiten de klas verder tot leven te brengen. Informatie hierover staat onderaan in het lesplan via deze link. Zo kan voor elke leerling een gratis Vogels Junior magazine worden aangevraagd en is er in samenwerking met Waarneming.nl een Grutto Challenge ontwikkeld. In deze challenge valt via de ObsIdentify app te ontdekken of een weiland geschikt is voor jonge grutto’s. Per klas heb je bovendien ook nog de mogelijkheid om een weidevogelsafari aan te vragen bij een boer bij jou in de buurt.

Foto’s: Jelle de Jong.

Dit is een #jufmaikad.