Weinig overprikkeling Rulantica en Europa-Park

Weinig overprikkeling Rulantica en Europa-Park

Wij (mijn gezin en ik) vinden pretparken helemaal geweldig en zijn groot fan van Rulantica en Europa-Park. Omdat ik merkte dat ik moeiteloos uren in Rulantica kan zijn zonder overprikkeld te raken, zocht ik uit dat welke regelingen er zijn om overprikkeling tegen te gaan.

Overprikkeling in een pretpark

Pretparken zijn een bron van overprikkeling: veel licht, geluid, drukte, soms ook warmte. Vaak kost het extra voorbereidingstijd als je kind (of jij) ADHD of autisme heeft. Wachten in de rij bij drukte is meestal ook een verschrikking, mensen met ADHD kunnen nou eenmaal niet zo goed wachten. Hier zou bij pretparken nog wel wat meer rekening gehouden mogen worden wat mij betreft. Maar ja, niemand vindt wachten echt leuk natuurlijk, zeker niet anderhalf uur in de rij voor een populaire achtbaan. Toch is het voor kinderen en mensen met ADHD en autisme extra moeilijk. Een schoolreisje is dan ook vaak heel spannend voor kinderen met ADHD of autisme; het is onvoorspelbaar, je weet niet wat je gaat doen en hoe de andere kinderen zullen reageren en er zijn heel veel prikkels. Niet altijd een feest dus. Ik ga dan ook graag naar parken die klein en overzichtelijk zijn, waar de kinderen zelf vrij kunnen rondlopen en niet veel hoeven te wachten, zoals Oud Valkeveen

Voorbereiding

Met mijn gezin ga ik wel graag naar grotere pretparken, alles staat of valt met een goede voorbereiding. We houden juist van de prikkels en sensatie van de attracties, maar zijn erna natuurlijk wel moe. 

  • We kijken vaak op sites wat de geschatte drukte is op een dag en proberen het ook in te schatten. Hoe drukker, hoe sneller we het zullen vermijden. Is helaas niet altijd te voorkomen. 
  • We maken dankbaar gebruik van de apps van parken om de wachttijden te zien van attracties. We houden echt niet van wachten in de rij. 
  • Graag gaan we zo vroeg mogelijk naar een park, dan is het nog niet zo druk en kunnen we als we moe zijn (op tijd) naar huis. 
  • We zorgen voor genoeg rustmomenten met wat te eten en drinken en zoeken dan ook graag de wat rustige plekken op om bij te tanken. 
  • Ook na het pretparkbezoek kiezen we voor rust om bij te komen, bijvoorbeeld een avond helemaal niks en vroeg naar bed of de volgende dag niks plannen. 

Regelingen bij pretparken

Autipas

Voor volwassenen en kinderen met autisme kun je de autipas aanvragen waarvoor in pretparken vaak speciale regelingen zijn, bekijk de pas hier. Zo mogen vaak begeleiders gratis naar binnen bij dierentuinen en musea en hoef je bij sommige attracties in pretparken niet in de wachtrij te wachten. Of je moet wel dezelfde wachttijd aannemen, maar de plek waar je kan wachten is rustiger, zoals bij de Efteling. Lees hier een ervaringsblog erover. 

Voor ADHD zijn er nog niet zoveel regelingen bij dagjes uit, maar het begint wel steeds meer te komen. Zo lijkt het of je bij de Efteling een regeling hebt bij een doktersverklaring, maar hier kan ik niks over vinden op de site. Bij Walibi kun je na een doktersverklaring van je diagnose gebruik maken van een virtuele wachtrij. 

Regelingen Europa-Park

Wij vinden Europa-Park een geweldig pretpark en kunnen dit dan ook goed volhouden, zo ook dit jaar. We zijn er nu twee keer een aantal dagen geweest, al zijn we op het laatst wel moe ;). Vorig jaar ging dit ook nog beter, want toen was het niet zo druk. Ideaal dat je bij veel attracties zo kan doorlopen natuurlijk. 

Ik vroeg welke regelingen er zijn om overprikkeling tegen te gaan: 

Inwoners van Duitsland hebben (de mate van) hun handicap op hun identiteitsbewijs vermeld staan. In Nederland en België is dit niet het geval, daarom heeft Europa-Park vier soorten documenten aangewezen die iemands handicap kunnen bewijzen: Autipas, gehandicaptenparkeerkaart, European Disability Card en een attest van een arts.
 
Met één van deze documenten kun je je melden bij de Informatiepost ‘am Turm’ in het park en kom je in aanmerking voor een groene kaart die je (samen met 4 anderen) recht geeft op toegang bij een 6-tal attracties via een speciale ingang. Met een Autipas hoef je je niet vooraf te melden bij ‘am Turm’ en kun je ook met 1 begeleider direct naar de speciale ingang.
 
Op waarschuwingsborden bij attracties staat nu ook aangegeven welke prikkels er zijn. Ik vind dat er niet veel rustplekken zijn uit de drukte. Alle terrassen en eetgelegenheden zitten veelal vol. Wel een tip is om de (Duitse) eettijden heen naar een restaurant te gaan. Zij lunchen vaak uitgebreid, dus als je om 11 uur of rond 15.00 uur iets gaat eten, is het veel rustiger. 
 
Als je een overnachting boekt bij het park, kun je moeiteloos in- en uitlopen. Er wordt een foto gemaakt die gekoppeld wordt aan je toegangskaartje. Zo kun je ook even tot rust komen in het hotel of op de camping. 
 
Voor ADHD is er helaas geen regeling bij Europa-Park.

Regelingen Rulantica

Voor Rulantica kan ik geen speciale regelingen vinden voor mensen met autisme en/of ADHD. Maar de wachttijden bij de glijbanen zijn niet vergelijken met het pretpark. De langste wachttijd, bij de populairste glijbaan was een half uur. Zelf hebben mijn zoon en ik ook de VR bril getest, je stapt dan met bril in het water waar je met Snorri mee zwemt. Hier betaal je extra voor en mag je met z’n tweeën in het bad, heerlijk rustig dus! Ook hier hebben we een half uur voor gewacht, maar je kan ook een tijdslot reserveren. 

Ik vind vooral het geluid bij Rulantica zo’n enorm verschil met een zwembad in Nederland! Wij kunnen hier moeiteloos zo’n zes uur achter elkaar blijven zonder overprikkeld te raken. In een “gewoon” zwembad word ik na een half uur al gek van al het gegalm. Ik weet niet precies hoe ze het hebben gedaan, maar blijkbaar is er echt aan een goede isolatie gedacht om de prikkels te verminderen. Rulantica is heel groot, maar daar had ik echt geen last van door het gedimde licht en het rustige geluid. Er wordt amper gegild, of je hoort het bijna niet. Ik kon dus ook echt uitrusten en ontprikkelen op de ligstoelen na een bezoekje aan een snelle glijbaan. 

De Snorri tour is ook een aanrader om tot rust te komen. Je hangt heel relaxed in een band terwijl je langs de wereld van Snorri dobbert. Het licht is gedimd, er zwemmen wat rustige zeemeerminnen voorbij. Weinig prikkels en lekker ontspannend. 

En wil je echt een rustig plekje? Dan kan je één van de relaxzitjes met bijbetaling boeken, dan heb je altijd plek en zit je afgezonderd. Ik vond dat zelf niet nodig, voor mij was het rustig genoeg. Wel een grote tip: in de avond is het rustiger en zijn er minder kleine kinderen en dus minder prikkels. 

Wat zijn jouw tips tegen overprikkeling in een pretpark?