Wereldmuseum schoolbezoek

Wereldmuseum schoolbezoek

Het Wereldmuseum bestaat uit drie locaties: Amsterdam, Leiden en Rotterdam. Ze hebben alle drie mooie onderwijsprogramma’s over de wereld om ons heen, ook voor de Kinderboekenweek! Je wordt uitgedaagd om na te denken over je connectie met de wereld en hoe we met elkaar omgaan. Ben jij al eens in het Wereldmuseum geweest?

Wat is het Wereldmuseum? 

Het Wereldmuseum bestaat uit drie locaties: Wereldmuseum Amsterdam, Wereldmuseum Leiden en Wereldmuseum Rotterdam. Je kent deze musea wellicht nog als Tropenmuseum Amsterdam, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum Rotterdam. Het Wereldmuseum bestaat uit tentoonstellingen en collecties met uitleg over de leefomgeving van mensen in de wereld. En hoe mensen vroeger en nu worden gevormd door de wereld. Het Wereldmuseum moedigt  je dan ook aan om na te denken over wat het betekent om mens te zijn, wat onze connectie is met de wereld om ons heen en hoe we in relatie staan tot elkaar.

Wereldmuseum

De onderwijsprogramma’s

In alle drie de musea zijn er verschillende onderwijsprogramma’s voor verschillende leeftijden. Ook hier gaat het over het mens zijn en hoe je je verhoudt tot elkaar en in de wereld. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe het koloniaal verleden van Nederland doorwerkt in jouw leven en dat van je klasgenoten. Je kunt leren welke feesten er wereldwijd worden gevierd, aansluitend bij wat er speelt in het jaar, zoals Dia de Muertos in oktober en Keti Koti in juli. Of je kunt actief aan de slag gaan en een workshop fotografie, capoeira of kalligrafie volgen. 

Bekijk alle mogelijkheden op de websites van Wereldmuseum Amsterdam, Wereldmuseum Leiden en Wereldmuseum Rotterdam

Wereldmuseum

Programma Feest! Wereldwijd

Overal op de wereld vieren mensen feest: Nieuwjaar, Pasen, Holi Paghwa, Ramadan, Dia de Muertos, Keti-Koti of … Maar waarom vieren we feest? En wat vieren we eigenlijk? En kun je ook iets vieren zonder feest? Dat ontdek je in het onderwijsprogramma Feest! Wereldwijd. Niet iedereen viert namelijk dezelfde feesten, maar feesten doen we wel allemaal! In het programma feest ontdek je de overeenkomsten en verschillen tussen feesten wereldwijd. Natuurlijk kijk je ook zelf hoe je feest viert. De programma’s worden aangepast naar de jaarkalender en de leeftijd van de deelnemers. Kleuters vieren bijvoorbeeld bij het programmaFeest! Wereldwijd het verjaardagsfeest van het dwerghertje Kantjil. 

Lekker eigenwijs!

‘Lekker eigenwijs!’ is het thema van Kinderboekenweek 2024. Speciaal voor dit mooie thema heeft het Wereldmuseum ook een onderwijsprogramma ontwikkeld voor de groepen 3 t/m 8. Elk museum heeft een eigen programma waarbij het gaat over mensen en dieren die de dingen net iets anders dan anders doen, zoals je dat ook in kinderboeken kunt vinden. Natuurlijk kijken de kinderen ook naar zichzelf, durven ze zelf wel eens lekker eigenwijs te zijn? Zo ga je in Leiden op stap met de eigenwijze Kantjil, een dwerghert uit Indonesië. In Amsterdam ga je mee op een verhalenwandeling, op zoek naar eigenwijze hoofdpersonen. En in Rotterdam bezoek je de ‘Superstraat’ en ontmoet je enkele eigenwijze buren.

Bekijk de informatie over dit programma op de sites van Wereldmuseum Leiden, Wereldmuseum Amsterdam en Wereldmuseum Rotterdam

Kosten

De onderwijsprogramma’s zijn te boeken vanaf €50,- voor 15 leerlingen. Er zijn speciale regelingen voor vervoer als je school in dezelfde stad staat. Je kunt alle informatie over de onderwijsprogramma’s en de kosten vinden op de websites: Leiden, Amsterdam en Rotterdam.

Dit is een #jufmaikead.