parttime werken

‘Werk je ook nog ergens anders?’ Waarom ik parttime werken heerlijk vind

(Door Bertine) ‘Werk je ook nog ergens anders?’. Hoe vaak ik die vraag vorig schooljaar wel niet gekregen heb. Ik werkte één dag per week en viel daarnaast af en toe in. Wat mij betreft helemaal prima. Waarom ik parttime werken heerlijk vind.

Moederschap

Ik vind mijn werk hartstikke leuk en zou niet graag fulltime thuis willen zijn, maar ik heb ook niet voor niets gekozen voor het moederschap. Ieder zijn ding, maar ik vind het heerlijk om veel tijd met mijn jongens door te brengen, om ’s ochtends alle tijd te hebben om ze klaar te maken voor school en peuterspeelzaal en om er te zijn als ze met vriendjes willen afspreken. Ik geniet daarvan, maar heb heel vaak het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen. Een soort Laatste de Mohikanen-idee.

parttime werken

Meer uren werken?

Of van die leuke opmerkingen zoals ‘ik snap niet dat jij niet gewoon meer uren wil werken’. Tja, dat is erg jammer, maar gelukkig mag ik zelf bepalen hoe ik mijn tijd indeel en hoe voor mij de ideale balans tussen werk en privé eruit ziet.

Balans

Die balans vinden is wat mij betreft overigens een hele opgave. Ik heb er de afgelopen vijf-en-half jaar mee geworsteld, maar ik geloof dat ik het nu aardig op de rit heb. Ik werk twee ochtenden buitens huis bij een peuterspeelzaal. Een baan waarvan ik altijd heb gezegd dat ik hem meteen aan zou pakken als de kans zich zou voordoen en waar ik dus ook ontzettend happy mee ben. Ik kan die twee ochtenden fijn doen waar ik goed in ben en waar mijn hart ligt, iets waar ik zeker weten een blijer mens van word. Aan de andere kant ben ik tussen de middag weer thuis om te horen hoe de ochtend op school was en of er nog speelafspraken zijn gemaakt. Vriendjes en vriendinnetjes kunnen hier altijd komen en ik kan zoonlief ook altijd ophalen, naar feestjes brengen en met hem naar de zwemles. Een vrijheid waar we allebei van genieten.

parttime werken

Parttime baan

Natuurlijk moet het ook kunnen, een parttime baan. Ik heb het geluk dat wij het zo kunnen regelen, maar het is niet alleen een kwestie van mazzel. Het betekent ook keuzes maken. Een seizoen langer met je jas doen of toch maar even geen nieuwe schoenen. Ik heb het er graag voor over. Door een aantal heel ingrijpende gebeurtenissen waar wij de afgelopen twee jaar mee geconfronteerd zijn ben ik gaan beseffen hoe waardevol gezondheid is. En hoe belangrijk het is om van iedere dag te genieten. Mooie herinneringen creëren, dat staat voor mij bovenaan.

Lees ook: OVERLEGGEN, HOE DOEN JULLIE DAT?

Of je nu net als ik veel (of altijd) thuis bent voor de kinderen of niet, ik hoop dat je er vooral een goed gevoel bij hebt. Dat de balans voor jouw gezin werkt. En dat je begrip hebt voor moeders die andere keuzes maken. Als we elkaar niet zo op de huid zitten, maar ieder lekker haar ding laten doen wordt het voor ons allemaal een stukje leuker.

Lees ook: DE OVERDRACHT AAN DUO; HOE DOE IK DAT?

Afbeeldingen: Shutterstock