Werkbladen klokkijken leren

Werkbladen klokkijken leren

Vanaf groep 3 leren de kinderen klokkijken. Maar al in groep 2 leren de kinderen de functie van de klok en het benoemen van de dagdelen. Ik maakte een aantal werkbladen klokkijken en materiaal om te spelen met een klok voor de kleuters en groep 3. 

Leren klokkijken

In groep 1 en 2 leren kinderen tijdsbesef. In groep 1 door het leren van de seizoenen en de dagen van de week en in groep 2 door dagdelen te benoemen en gebeurtenissen in goede volgorde te zetten. Ook leren ze de functie van de klok en dat je hier de tijd op kunt zien. In groep 3 leren de kinderen hele en halve uren aflezen.

Lees ook: ADHD EN TIJDSBESEF. HOE LANG IS 5 MINUTEN?!

Werkbladen klokkijken leren

Ik maakte wat materiaal en werkbladen om het klokkijken te oefenen.

Grote lege klok

Met deze klok kun je verschillende oefeningen doen. Print de klok uit en lamineer deze. De kinderen kunnen met white board stift de wijzers erop tekenen. Ook kun je ze rietjes of ijslolliestokjes geven als wijzers van de klok.

Grote klok leeg

Klok leeg

Digitale tijd

In dit werkblad vind je allerlei digitale tijden met het halve en hele uur. Print dit, knip alle kaarten uit en lamineer ze. Leg de digitale tijden bij de lege klok en laat de kinderen de juiste tijd met de wijzers maken.

Klok digitaal

Klok digitaal

Invul werkbladen

Met deze werkbladen kunnen de kinderen de tijd zelf invullen. Ik heb een werkblad met de hele en een met de halve uren gemaakt.

Hele uren

Invul werkblad klok hele uren

Werkblad klokkijken hele uren

Halve uren

Invul werkblad klok halve uren

Werkblad klokkijken halve uren

Bekijk ook: RECENSIE: WELKE IS ANDERS? EEN LEUK REKENPRENTENBOEK VOOR KLEUTERS

Thuis leren klokkijken

Thuis kun je natuurlijk ook het klokkijken oefenen met dit materiaal. Zorg ook voor een goed kinderhorloge. Kies dan wel voor een horloge met de uren ook afgebeeld. Goed voor de getalherkenning en zo leren ze sneller hele en halve uren aflezen. Een secondewijzer is nog niet nodig, kies voor een zo simpel mogelijk horloge.

Werkbladen klokkijken leren

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Dit is een #jufmaikeadd

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren