De winterse dagen met kinderen doorkomen: vermaak thuis

De winterse dagen met kinderen doorkomen: vermaak thuis

(Door Karlien) De winterse dagen met kinderen doorkomen is niet altijd makkelijk. Als het sneeuwt is het natuurlijk ontzettend leuk om buiten te zijn. Maar als het hard waait, het regent en het is ijzig koud (zoals vandaag, op de dag dat ik dit schrijf), dan is het niet altijd makkelijk om je kinderen te vermaken. Daarom deel ik tips voor vermaak thuis op winterse dagen met kinderen. 

Natuurlijk zijn er ook buitenshuis veel activiteiten te bedenken (ga naar een leuk museum, naar de film of een binnenspeeltuin bijvoorbeeld), maar dit is al snel kostbaar. Daarnaast is het ook leuk om gewoon thuis bezig te zijn met je kids!

Thuis doen op winterse dagen met kinderen

Bioscoop
Tover je woonkamer om in een gezellige bioscoopzaal. Zeker als het heel koud is buiten, is het leuk om het binnen gezellig te maken. Matrassen, kussens en dekens op de grond en kies een leuke film uit.

Hutten bouwen
Mijn kinderen vinden het ontzettend leuk als we een hut bouwen. Ze zijn nog wat jong (3 en 5 jaar), dus ze hebben er wat hulp bij nodig. Maar als de hut eenmaal staat spelen ze vaak uren.

Koekjes bakken
Een van de favoriete bezigheden van mijn dochter is om koekjes te bakken. Het kan ook nog educatief zijn, als je je kind vertelt over het gewicht op de weegschaal. Koekjes bakken is niet altijd zo gezond. Ik bak daarom gewoon een wat kleinere hoeveelheid, of ik vries een deel van de koekjes in.

Speelgoedkast uitruimen
Onlangs was het weer eens een echte regenachtige dag. Samen met mijn peuter ruimde ik de speelgoedkist leeg. Vervolgens maakten we samen alle puzzels, zodat we konden kijken welke nog compleet waren. Hij vond het verrassend leuk om samen het speelgoed uit te zoeken.

Knutselen
Mijn dochter is gek op knutselen en vermaakt zich hier hele dagen mee. Kleien, kleuren en verven zijn favoriet. Maar met washi tape, een schaar en wat dozen is ze ook uren zoet. Dan bouwt ze van alles.

Gezelschapsspellen
Met peuters kan je proberen om memory te spelen, of bonte ballonnen (mijn favoriet van vroeger). Hoe ouder je kind wordt, hoe meer spellen geschikt zijn. Wij speelden deze week Catan Junior met de oudste, dat was erg leuk.

Toneelstuk en verkleden
Laat je kinderen zich verkleden en bedenk samen een leuk toneelstuk. Plezier gegarandeerd!

Duplo
Met Duplo kan je zoveel kanten op! Bekijk de ideeën voor Duplo in de klas waar je thuis ook wat aan hebt!

Wat zijn jouw tips voor thuis voor winterse dagen met kinderen?

 

Uitgelichte foto: Shutterstock