Woordkaarten thema communicatie Kleuterplein

Woordkaarten thema communicatie Kleuterplein

(Door Sharona) Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en nu ik weer in een kleutergroep sta geniet ik weer van het uitdenken van thema’s en het maken van materialen. En hoe leuk en vooral handig is het als ik deze materialen met jullie deel? Immers, onderwijs maak je samen! Deze keer heb ik woordkaarten en wasknijper-woordkaarten voor jullie passend bij het thema Communicatie van Kleuterplein.  Start de printer maar op en haal je lamineermachine tevoorschijn, hier komen ze!

Woordkaarten

Het thema Communicatie is een breed thema, waarbij heel veel verschillende woorden aangestipt worden. Enkele woorden die in de lessen gebruikt worden heb ik vormgegeven in woordkaarten.
Enkele ideeën voor het gebruik van de woordkaarten:

  • Na laten schrijven/stempelen in de lees-schrijfhoek; altijd leuk als de kinderen zelf de woorden uit kunnen zoeken die ze graag willen schrijven/stempelen. Eventueel kunnen ze er ook een tekening bij maken. Of een heel boekje vol zelfgeschreven/gestempelde woorden.
  • Het bij elkaar zoeken; als je de woordkaartjes 2x uitprint en van 1 set de woorden en plaatjes los knipt, kun je de kinderen de woorden en platen bij elkaar laten leggen. Een goede oefening in plaatjes en woordherkenning. Zonder dat je hoeft te kunnen lezen.
  • Mix en ruil; laat de kinderen door de klas lopen en elkaar vertellen welk plaatje ze hebben. Heb je, je plaatje verteld? Ruil hem dan en loop weer verder.
  • Natuurlijk kun je kaartjes ook in de kring heel goed gebruiken: je kunt met de kinderen kijken waar een bepaalde klank in een woord zich bevind (al zijn woordkaartjes met mkm-woorden daarvoor gemakkelijker). Je kunt de woorden verdelen in lettergrepen en deze tellen, je kunt woorden hakken en plakken. Of doe een raadspelletje. Leg de kaartjes in het midden van de kring en omschrijf één van de woorden, kunnen de kinderen vinden welk kaartje het is?

Woordkaarten thema communicatie Kleuterplein

De woordkaarten kun je hier downloaden: Woordkaarten thema communicatie

Wasknijper-woordkaarten

Op Facebook kwam ik een foto tegen van een juf (helaas weet ik niet meer wie het was) die op een hele leuke wijze oefende met het herkennen van letters en het vormen van woorden. En daarbij stiekem ook de fijne motoriek van de kinderen bevorderde. Het enigste wat je nodig hebt zijn de wasknijper-woordkaarten en wasknijpers met letters (eenmalige een aantal maken en je kunt er een heleboel thema’s plezier van hebben) erop. De kinderen zoeken een wasknijper met de letter van het woord en schuiven deze op de letterkaart, totdat ze het hele woord gevonden hebben.

Variatiemogelijkheid: Laat de kinderen in tweetallen werken.  Om de beurt pakken ze een wasknijper en bekijken of de letter in hun woord zit. Ja? Dan mag je hem op die plek aanschuiven? Nee, helaas pindakaas, wasknijper terug in de bak. Wie heeft als eerste zijn/haar woord vol? Leuke is dat ze ook aan het tellen moeten, want je moet wel op zoek naar 2 even lange woorden, anders is het spel niet eerlijk ;).

Om de kinderen speels alvast een beetje kennis te laten maken met het verschil tussen de klinkers en medeklinkers geef ik beide een verschillende kleur. De klinkers zijn rood en de medeklinkers zwart.

Nog één ander tipje: je kunt de voor en achterkant van een wasknijper voorzien van een letter. Op deze manier heb je lekker veel letters die de kinderen voor hun woordkaarten kunnen gebruiken, zonder dat je heel veel wasknijpers nodig hebt.

Woordkaarten thema communicatie Kleuterplein

De wasknijper-woordkaarten kun je hier downloaden: Wasknijper-woordkaarten thema communicatie

Ik ben erg benieuwd wat jullie van de woordkaartjes vinden en of jullie nog suggesties voor thema’s hebben om ook van dit soort kaartjes van te maken. Deel ze hieronder en wie weet is dat het volgende thema wat ik uitwerk.
Voor nu veel plezier ermee en het spijt me…. het plastificeren kon ik helaas niet voor je doen ;).