Woordkaarten thema de sloot

Woordkaarten thema de sloot

Door Suzanne. In mijn kleuterklas maak ik veel gebruik van woordkaarten bij verschillende activiteiten. Hoe ik ze inzet lees je hieronder. En natuurlijk kun je de woordkaarten thema de sloot ook zelf downloaden.

Waarom woordkaarten?

In mijn groep zitten een aantal tweetalige kinderen en taalzwakke kinderen. Voor die kinderen is het aanbieden van nieuwe woorden van groot belang om hun woordenschat uit te breiden.
Omdat kinderen vaak erg visueel ingesteld zijn, maak ik veel gebruik van plaatjes en filmpjes op het digibord.
Ik gebruik de woordkaarten om met de nieuw aangeboden woorden verschillende spelletjes te doen.

Wat doe ik ermee? 

  • Spreekvaardigheid bevorderen; kinderen leggen uit wat er op het plaatje staat en geven op die manier ook zelf meer betekenis aan het begrip. Ik laat de kinderen vertellen wat er op het plaatje staat, zonder het woord te benoemen. De andere kinderen moeten dan raden welk plaatje het is.
  • Sorteren; welke plaatjes zou je bij elkaar kunnen leggen? Bijvoorbeeld de dieren die kunnen vliegen of de dieren die kunnen zwemmen.
  • Naschrijven of stempelen; de kinderen die dat leuk vinden om te doen, mogen hun ogen woordenboek over de sloot maken. Ze stempelen of schrijven de woorden over en maken er zelf een tekening bij, zodat ze weten wat ze hebben geschreven.
  • Ik gebruik ze als inleiding op een prentenboek, bijvoorbeeld over kikkers; ik behandel de woorden uit het boek die de kinderen nodig hebben om het verhaal te begrijpen. Hoe moeilijk is het om een verhaal over kikkerdril te volgen als je niet weet wat het is?

Bekijk ook: BELEEF DE LENTE MET MATERIAAL

Nog meer tips

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips en ideeën te bedenken. Hieronder een aantal suggesties:
– Druk de kaarten 2 keer wat kleiner af en maak er een memoryspel van.
– Speel een spelletje hints met de plaatjes en laat de kinderen de woorden uitbeelden.
– Spelletjes met betrekking tot auditieve analyse en synthese zijn prima te combineren met de woordkaarten. Zoek bijvoorbeeld kaarten met dezelfde beginletter. Of laat de kinderen het woord raden dat jij in stukjes hakt.
– Voor de kinderen die echt al wat verder zijn, kun je de woordjes los knippen van de plaatjes en ze de juist combinaties bij elkaar laten zoeken.

Bekijk ook: QR-KAARTEN BIJ HET THEMA LENTE

Woordkaarten thema de sloot

Download hieronder de woordkaarten, lamineer ze en gebruik ze in je eigen klas.

Woordkaarten thema de sloot

Woordkaarten sloot

Succes!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren