Zaaien in groep 1/2; een tuintje in de klas

Bij een collega zag ik een fantastisch idee: zaaien in de zandtafel! Bij hen waren de tuinkers en de tomatenplantjes al aardig aan het opkomen, heel leuk voor thema tuin of tuincentrum

Het is eindelijk lente, vorig week hebben we gewerkt in de stadstuin van Zuilen: vandaag was het tijd voor de start van een tuintje in de klas.

Voor het zaaien keken we hoe Flip de beer zaadjes zaaide voor mooie bloemen.
We keken ook wat tuinkers nodig heeft om te kunnen groeien, water, licht en warmte dus.

Een andere collega had nog wat potgrond over. Helaas niet genoeg voor de hele zandtafel. Dus bedacht ik: we doen een experiment met de klas. We zaaien zaadjes van tomaten en tuinkers in het speelzand en in de potgrond.
Ik vroeg van tevoren wat de kinderen dachten dat beter zou helpen met groeien. Ongeveer driekwart koos toch voor het potgrond. Een kwart van de klas dacht dat het speelzand beter was om zaadjes te laten groeien.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik had ook wat kleine bolletjes van bloemen. Ik heb hier eerst een telactiviteit mee gedaan in de kleine kring. Steeds tellen hoeveel er waren en vanaf daar verder tellen en ook terug tellen, tot de 20.
Daarna mocht elke leerling een van de bolletjes planten in de potgrond.

2

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb een schoteltje bekleed met watjes en hier de zaadjes van de tuinkers op gedaan. Met de klas sprak ik over wat de zaadjes dan allemaal nodig hadden. Ik gaf het een beetje water en we kwamen op de vensterbank als beste plek om uit te kunnen komen.

 

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben benieuwd wat de plantjes gaan doen. Ben je ook zo benieuwd? Hou dan het blog in de gaten, ik zal steeds foto’s van het resultaat posten!

Dag 1

10
De zaadjes in de vensterbank zijn al aan het kiemen! Heel voorzichtig komen de worteltjes uit. Ik laat het natuurlijk meteen aan de kinderen zien.

Dag 2

 

12

Heel voorzichtig komen er kleine groene stipjes om het hoekje kijken.
We zetten een ui op water. Het schijnt dat de wortels van de ui naar het water gaan groeien. We zijn benieuwd.

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3

14

 

De zaadjes beginnen nu echt uit te komen. De groene stipjes worden nu kleine, groene plantjes.

15

 

We hebben potgrond bij  gehaald. Een van de leerlingen kreeg allemaal bollen mee om met de klas te kunnen planten. Ontzettend lief! Snel hebben we de rest van de zandtafel dus ook beplant.

 

 

 

 

 

Dag 4

margrietkrokusDe kinderen zijn volop bezig met het thema bloemen en planten en groeien. Voor de woordenschat mochten ze allemaal een bloem kiezen die ze wilden tekenen. Het resultaat mag er zijn.

Dag 5

De zaadjes in het speelzand laten nu ook van zich horen. Maar, zegt een leerling heel slim, ze worden wel geler in het speelzand. Ze zijn niet zo goed…

De zaadjes in de potgrond in de zandtafel doen het een stuk beter.

zandtafel groeiend

in speelzand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 6

De zaadjes groeien nu echt goed, het worden al hele plantjes. groeiend

Vandaag planten we bonen. We doen natte watten in glazen potjes en leggen daar bonen op. De bonen zijn al geweld van tevoren. Daarom zijn sommige bonen al gekiemd. boon in potje

kiemende boon

bonen in vensterbank

 

Dag 7

De kinderen kleuren, knutselen en tellen erop los. Ze verkopen zaden in de bloemenwinkel (huishoek) en tellen hoeveel bollen er in de zandtafel gaan groeien. Op het krijtbord verschijnen bloemen die uit bloembollen groeien. krijtbord bloem kralenplank