Zaklamp lezen

Zaklamp lezen

Door Marjan. Zaklamp lezen; een regelrechte hit op onze school. In deze donkere periode voor kerst, waarin we in het donker naar school gaan, is wat extra licht en gezelligheid erg welkom. Al vier jaar starten wij de laatste weken voor de kerst de dag met zaklamp lezen. Ook een fijne activiteit voor thuis! 

Zaklamp lezen

Wat is nu eigenlijk zaklamp lezen? Elk kind heeft een zaklamp bij zich. In de klas blijven de grote lichten uit en elk kind leest bij het licht van zijn zaklantaarn in zijn eigen boek. Zoveel enthousiasme voor het lezen en de situatie eromheen; heerlijk om te zien. Het is elk jaar weer een groot succes.

De voorbereiding van zaklamp lezen

Een week voor de start van het zaklamp lezen sturen we een bericht via ouderportaal naar de ouders, waarin gevraagd wordt om een zaklamp mee te geven naar school. Er staat ook uitdrukkelijk in dat er niet speciaal een zaklamp hoeft te worden aangeschaft. Niet elk gezin heeft een zaklamp en niet elk gezin heeft de financiën om er een aan te schaffen. Mijn ervaring is dat er altijd wel kinderen zijn die er eentje extra meenemen om uit te lenen. De meegebrachte lampen worden in het laatje van de leerlingen bewaard.

Licht in de duisternis

‘s Morgens laat ik de screens omlaag. Die zijn zwart en houden het eerste ochtendlicht net wat meer tegen. In de klas branden de lampjes in de kerstboom, er liggen wat guirlandes met lampjes en we hebben twee grotere items met verlichting. En natuurlijk brandt het haardvuur op het digibord. Verder is het helemaal donker. Ook op de gang is het licht uit. We hebben namelijk ramen aan de gangkant en anders ‘verpest’ dat licht onze sfeer. De kinderen komen binnen en na het handen wassen gaan ze lekker zitten met hun boek en gaan bij het licht van hun eigen zaklamp lezen.

Leesbevordering

Naast dat dit gewoon een gezellige activiteit is, laat het ook zien dat lezen leuk is en dat het niet gekoppeld is aan jouw tafel in een fel verlichte klas. Normaal gesproken nodigen we ouders ook nog een dag uit. In ons leescafé komen ze dan samen met hun kind lezen. Ook gezellig bij de kerstverlichting en de eigen zaklamp. Wij doen veel aan leesbevordering en leesbeleving, zoals bijvoorbeeld met de vakantieleestas.

Zaklamp lezen thuis

Ook een leuke activiteit voor thuis tijdens de donkere dagen voor kerst. Doe alle lampen uit, pak een kleedje om onder te lezen of wacht tot het donker is. Laat je kind lezen met het een zaklamp of het lichtje van je telefoon.

Een leuke activiteit, weinig voorbereiding en succes verzekerd!

Bekijk het blog van Kinderboekenjuf voor meer tips.