Zeedieren spellen

Zeedieren spellen

Door Shanon. Er zijn al veel prentenboeken, informatieve boeken, werkbladen en alle andere materialen te vinden in het overzichtsblog thema water. Hierbij een aanvulling van zeedieren spellen (zeedierenmemory en zeedierenbingo) gericht op het thema onderwater, oceaan en zee.

Zeedieren spellen

Zeedieren memory

Bij de zeedieren memory is het de bedoeling dat de leerlingen de juiste plaatjes bij elkaar zoeken. Knip de kaartjes uit en lamineer ze. Leg de kaartjes ondersteboven door elkaar op de tafel. Laat de leerlingen vervolgens de juiste plaatjes bij elkaar zoeken.

Download

Zeedieren memory woorden-plaatje

Bij de zeedieren memory (woorden-plaatje) is het de bedoeling dat de leerlingen het plaatje bij het juiste woord zoeken. De woorden zijn overeenkomstig met veelvoorkomende zeedieren. Knip de kaartjes uit en lamineer ze. Leg de kaartjes ondersteboven door elkaar op de tafel. Laat de leerlingen vervolgens de juiste plaatjes bij elkaar zoeken. Het is daarnaast ook mogelijk om te werken met twee rijen. Een rij met woorden en een rij met plaatjes. Laat de leerlingen de woorden en plaatjes bij elkaar matchen.

Memory met woorden

Download

Zeedieren spellen: bingo

Knip alle losse kaartjes uit en stop deze in een bak of een doos. Geef elke leerling een zeedierenbingokaart. Er zijn vijf verschillende versies zeedieren bingokaarten. De zeedieren bingokaarten kunnen gekopieerd worden.

Strooi vervolgens de kaartjes door elkaar over de tafel en trek één kaart. Wanneer je de kaart hebt getrokken benoem je het zeedier wat op de kaart is afgebeeld. Vervolgens laat je de kaart aan de leerlingen zien. De leerlingen met het zeedier op hun bingokaart, strepen het plaatje door. Er zijn verschillende varianten van bingo mogelijk. Bijvoorbeeld bij een rij, een diagonale rij of een volle kaart. Bij een afgesproken volle bingokaart, roept de leerling “bingo”. De leerkracht controleert vervolgens of de bingokaart op de juiste wijze is afgestreept. Eventueel kan er gewerkt worden met prijsjes, een liedje zingen of een andere beloning.

Om het bingospel lastiger te maken, is het mogelijk om enkel het zeedier te benoemen. Hierdoor worden de leerlingen gestimuleerd om zelf een beeld aan het woord te plakken. De leerlingen strepen vervolgens het plaatje van het zeedier op de bingokaart door waar zij de naam van hebben gehoord. Er zijn verschillende varianten van bingo mogelijk. Bijvoorbeeld bij een rij, een diagonale rij of een volle kaart. Bij een afgesproken volle bingokaart, roept de leerling ” Bingo”. De leerkracht controleert vervolgens of de bingokaart op de juiste wijze is afgestreept. Eventueel kan er gewerkt worden met prijsjes, een liedje zingen of een andere beloning.

Zeedieren bingo

Download

De smartgame Coral reef past hier goed, bij. Bekijk het hier.

 

Zeedieren spellen memory en bingo