Zero Waste met kinderen, 5 tips

Zero Waste met kinderen, 5 tips

Door Jildau. Onlangs las ik op internet een artikel over verspilling. Jonge gezinnen werden genoemd als de grootste verspillers. Maar er is wel wat aan te doen! Zero Waste met kinderen, 5 tips

Zero Waste met kinderen, 5 tips

Als moeder van twee kinderen schrok ik wel een beetje van de verspilling, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook heel snel kon bevestigen. Beide dochters zijn geen geweldige eters, uitgedroogde boterhammen, koud avondeten en half opgegeven fruit vinden snel de prullenbak.

Sinds ik moeder ben ben ik iets bewuster bezig met de toekomst van onze planeet, ik geef hem toch graag netjes door. Dit artikel over verspilling gaf deze positieve insteek weer een nieuwe boost.

In mijn zoektocht naar minder verspilling kwam ik de term ‘Zero Waste’ of te wel ‘nul verspilling’ tegen. Super interessant en daarom het delen waard. Ik heb een top 5 gemaakt in de hoop andere gezinnen te inspireren. Heb je zelf een goede tip? Ik hoor hem graag!

Tips voor Zero Waste

1. Lunchpakket

Als juf zie ik tijdens de lunch van alles langs komen; boterhammen in plastic zakjes, voorverpakte chocolade broodjes en gesneden groente in aluminiumfolie. In een klas met 30 kinderen heb je de prullenbak dan snel vol. Door te kiezen voor een trommeltje en beker kies je heel bewust voor minder afval en dus zero waste. Bijkomend voordeel: je eten wordt niet geplet en blijft lekker lang vers. Mijn dochter zit in de ‘eenhoornfase’ en laat Mepal, bekijk het hier, daar nou net een super leuk setje van hebben, was een top cadeau ter ere van de eerste schooldag. 

2. Trakteren

Je verjaardag vieren met je klasgenoten is natuurlijk iets waar iedere jarige naar uitkijkt. Traditie getrouw hoort hier op veel scholen ook een traktatie bij. In de onderbouw wordt er door menig ouder nog enthousiast iets spectaculairs in elkaar geknutseld in tegenstelling tot de bovenbouw waar de zakjes chips je om de oren vliegen. Het viel mij bij de peuteropvang al op dat er naast wat lekkers ook steeds vaker kleine cadeautjes aan de traktatie werden toegevoegd. Kleine boekjes, speelgoed voor in de zandbak, een bellenblaas. Eigenlijk allemaal prulletjes die relatief snel weer in de prullenbak belanden, zonde.

Ik geef sinds een jaar groepscadeaus, speelgoed en spellen die door alle kinderen in de klas gebruikt kunnen worden en die zeker een paar jaar mee gaan. Het eerste rondje verjaardagen was even wennen maar de juffen waren enthousiast en de kinderen vonden het wel prima, die houden we er dus in!

3. Kleding

Bij mijn oudste dochter ging ik op het gebied van kleding helemaal los. Toen ik bij de 20 weken echo hoorde dat we een dochter zouden krijgen ben ik rechtstreeks naar de Hema gereden om daar de meidenafdeling op te kopen. Ik had nog geen idee van de maten dus sommige jurkjes hebben nog bijna 2 jaar in de kast gehangen voor ze aankonden. Dochterlief is inmiddels vier jaar en ik koop nauwelijks nog nieuwe kleren. Ik krijg links en rechts zakken met kleding aangeboden, soms voor een klein prijsje, in ruil voor een attent bedankje of helemaal gratis. Samen met de meiden de zakken uitpakken, sorteren op maat en leuk/niet leuk is een waar feestje. Mooi om te zien dat al die mooie kleren gewoon nog een rondje mee kunnen.

4. Kliekjes

Aan de ene kant zijn maaltijden de gezellige momenten in de dag. Aan de andere kant is het een hele kunst om de kinderen goed te laten eten. Het is ongetwijfeld mijn eigen schuld maar mijn dames eten alleen met genoeg afleiding om zich heen. De jongste wil dat ik constant liedjes zing terwijl zij met Duplo poppetjes speelt, de oudste heeft een ‘boekje hapje boekje hapje’ aanpak. Als het hele festijn er op zit blijft er vaak nog van alles over. Een lange tijd mikte ik alles zo in de container, nu heb ik de ideale bakjes gevonden en gaat alles de koelkast is.

Officieel zijn het ‘meal prep’ bakjes maar ik gebruik ze pas na de maaltijd. Elk onderdeel van de maaltijd kan in een ander vakje en in de koelkast blijft het nog zeker 2 dagen goed. Ik ben zelf een hele makkelijke eter dus om de zoveel dagen mik ik van alles een beetje op een bord en vier ik kliekjesdag. Super ‘Zero Waste’ en goed voor de portemonnee, win win!

5. Zeep

In mijn zoektocht naar ‘Zero Waste’ kwam ik op Facebook een groep tegen waarin allerlei tips rond ‘Zero Waste’ werden gedeeld, er ging een wereld voor mij open. Bekijk de groep hier. Iets wat gek genoeg meteen mijn interesse had: soap- & shampoobars. Het beste uit te leggen als het back to basic blok zeep van vroeger. Je kunt ze tegenwoordig overal kopen dus ik ben meteen gaan testen.

Beetje gek wel, je haar inzepen met een blok maar het schuimt net als ‘gewone shampoo’ en ruikt heerlijk, een blijvertje dus. Voor de kinderen heb ik de perfecte shampoobar nog niet gevonden want de meesten prikken in de ogen, dat was voor mijn oudste een minder prettige ontdekking. Die zoektocht zet ik dus nog even voort maar ik word al helemaal blij van het idee dat ik bij het thema: douchen, zelf geen afval meer produceer. Bijkomend voordeel de soapbars vind je in verschillende leuke vormen en kleuren, de roze regenboogvariant was meteen een hit bij de kinderen dus die houden we erin. Laatste tip: ze geven ook heel leuk als cadeautje! Hema heeft ook shampoo bars. 

Uitgelichte Afbeelding van Nina Fedorova/Shutterstock