Ziek in de vakantie

Ziek in de vakantie

Je had het je nog zo voorgenomen het anders te doen. Alles zo te plannen dat je niet uitgeblust de vakantie in zou gaan. Maar het is toch weer gebeurd. Er was ook zoveel te doen voor de vakantie… En je bent niet de enige. Ziek in de vakantie, hoe kunnen we deze trend keren? 

Je had het je nog zo voorgenomen het anders te doen. Alles zo te plannen dat je niet uitgeblust de vakantie in zou gaan. Maar het is toch weer gebeurd. Er was ook zoveel te doen voor de vakantie: rapporten, oudergesprekken, leerlingen met zorgvragen en wellicht inspectiebezoek. En nu was je weer ziek in de vakantie, net als 30% van je collega’s. 30%! Ik schrik enorm van dat getal. Zoveel collega’s in het onderwijs waren dus ziek in de vakantie die eigenlijk bedoeld is om uit te rusten van de extra uren en piekmomenten in het onderwijs.

Waar heb ik deze cijfers van?

Teacher Tapp

Via de app Teacher Tapp kan iedereen die werkt in het primair, voortgezet, of middelbaar beroepsonderwijs dagelijks drie meerkeuzevragen beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit.

Oké, misschien nog niet representatief voor de gehele beroepsgroep, maar ik denk dat het een aardige indicatie geeft. Ik hoorde op de werkvloer als invaller ook dat er vele zieken waren in de voorjaarsvakantie. Ik zelf niet. Ik heb al aardig wat virusjes te pakken gehad deze winter, maar omdat ik nu ook ZZP’er ben, kan ik mijn tijd zelf indelen. Dan kon ik wel een beetje werken met hoofdpijn, achter mijn laptopje op de bank. Is iets anders dan voor de volle 100% aan staan in de klas.

Op je tandvlees

Ik hoor van zoveel collega’s dat ze tot het gaatje gaan voor de vakantie. Er moet immers nog zoveel gebeuren: toetsen afgenomen – moet ik toch echt zelf doen, want meest representatief, rapporten – moeten wel mooi geformuleerd zijn, oudergesprekken – die altijd uitlopen, nadenken over hoe het met Pietje, Jantje, Klaasje moet na de vakantie- want net een diagnose en dan moet er veel veranderen in de klas en die eindeloze gesprekken met tal van mensen die zich willen bemoeien het beste willen voor een bepaald kind.

En het gaat maar door en door. Het houdt niet op. En dus ga je op je tandvlees de vakantie in. En wordt je ziek, want geen weerstand. Been there, done that! Ik was vaak de eerste week van de kerstvakantie ziek zo na al die feestjes op school en de eerste week van de zomervakantie was ik vaak niet uit bed te slepen. Eerst alleen maar slapen, slapen, slapen. Totdat ik parttime ging werken en ik wel moést veranderen, want mijn gezin had me ook nodig.

Verantwoordelijkheidsgevoel

En dan koppel ik dit fenomeen van maar altijd doorgaan, maar gelijk aan het grote verantwoordelijkheidsgevoel dat we hebben. Bert Heeling schreef daar echt prachtig over!

En toen las ik de vraag over angsten in het onderwijs bij Teacher Tapp en schrok ik me nog erger (kan dat?) rot! Want 37% is bang dat hij of zij een burn-out krijgt. 37%! Mijn hemel. En we hebben iedereen zo knetter- knetterhard nodig! Niet alleen even ziek zijn in de vakantie (wat ik al niet oké vind, je neemt je overuren op), maar echt structureel. Hier moeten we echt iets aan doen met z’n allen! Dit neigt naar een nieuwe epidemie, leraren voor langere tijd ziek. En die epidemie is er al, al zijn de laatste cijfers niet zo recent meer, ik verwacht niet echt een verandering, wellicht is het zelfs nog meer geworden.

Wat nu?

We moeten echt het welbevinden van leraren belangrijker gaan vinden! Geen (of weinig) uitval meer en zorgen dat een leraar senang voor de klas staat. Want dan gaat het lesgeven ook echt veel beter. Heb oog voor elkaar in een team, je hebt elkaar heel hard nodig. Dus geen eilandjes meer, maar elkaar ondersteunen waar nodig. Vraag eens hoe het gaat en luister dan écht. Zeker als iemand een pittige dag voor de klas heeft of thuis niet helemaal lekker zit. Ontspan ook met elkaar en zet humor in voor een goede teamsfeer. Deze tips komen uit mijn nieuwe boek De relaxte leraar.

Wil je ook?

  • Bewuster zijn van je gedachten, reacties, gedrag en emoties
  • Weten dat je invloed kunt uitoefenen op je reactie
  • Beter om kunnen gaan met lastige situaties
  • Op een meer intense manier genieten van het leven
  • Gemakkelijker (moeilijke) keuzes maken
  • Meer energie en concentratie krijgen en mentaal gezonder zijn

Bekijk dan de MBSR Mindfulness Training die ik online geef.