Zo krijg je kinderen van de tablet af

Zo krijg je kinderen van de tablet af

Je kind vraagt maar telkens om de tablet en het is soms lastig om contact te maken. Zo krijg je kinderen van de tablet af met makkelijke tips die je echt kunnen helpen.

Natuurlijk, het internet brengt ons veel goed. Kinderen kunnen zoeken naar onderwerpen die ze aanspreken. Ze oefenen lesstof van school, ontwikkelen wat ze leuk vinden en spelen spelletjes ter ontspanning. De effecten ervan zijn nog niet bekend, hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Maar soms wil je natuurlijk wel dat ze ook weer van de tablet afgaan. Hoe doe je dat?

Zo krijg je kinderen van de tablet af

Schermtijd

Spreek een schermtijd af voor je kind. Bijvoorbeeld een half uur of uur per dag. Gaat je kind op de tablet? Zet er dan een kookwekker bij met de tijd waarop het kind mag spelen. Gaat de kookwekker af? Tijd voorbij. Tip: kies een kookwekker zonder getik, dit kan afleiden of voor wat spanning zorgen.

Je kunt vaak ook schermtijd inschakelen op de tablet zelf.

Schermtijd voor jezelf

Maak ook duidelijke regels voor jezelf. Want hoe vaak pak jij je mobieltje als je kind het niet mag? Je kunt ook een limiet voor jezelf instellen. Of in ieder geval duidelijke afspraken maken: allemaal tegelijkertijd een boek lezen bijvoorbeeld. Pas je eigen gedrag aan, want een kind kopieert dit. Hier thuis mogen schermpjes bijvoorbeeld niet tijdens het eten. Dan kletsen we gezellig met elkaar.

Afspraken over de tijden

Maak ook afspraken met je kind wanneer het wel op de tablet mag. Als je hier duidelijk over bent, begrijpt je kind het en zal het op andere momenten ook niet zo snel er naar vragen. Hier thuis is bijvoorbeeld de afspraak: tijdens het koken mag je erop. Als je ‘s morgens voor schooltijd snel klaar bent met alles mag je nog even (wel alleen educatieve spellen dan, zoals Squla) en voor het slapen gaan maximaal een half uur. Natuurlijk wordt er net voor het slapen ook voorgelezen, want een scherm voor je neus is niet bevordelijk voor het in slaap vallen.

Sta verveling toe

We kunnen het vaak niet meer in deze tijd: niks doen. Maar voor een kind is dit heel belangrijk om op te laden! Hoe vaak pakken we zelf niet een tablet of onze mobiel als we even niets te doen hebben? Juist. Je kind zal dan om de tablet vragen. Als je hier consequent in blijft en je hebt duidelijke afspraken, zal het er niet steeds om zeuren. Laat je kind zich maar vervelen. Vaak komen er dan toch vanzelf ideeën om te doen, je kind wordt er creatief van. Hier thuis gebeurt het regelmatig dat onze zoon dan op zijn eigen kamer gaat spelen of vraagt om een spelletje te doen, veel gezelliger!

Doe samen wat!

En natuurlijk: doe samen wat als gezin. Speel een spelletje, ga er samen op uit en laat de tablet lekker thuis. Dit kan ook gratis, bijvoorbeeld een wandeling in het bos, of strand. Maak er een challenge van als je kind niet meteen zin erin heeft. Zoek bijvoorbeeld naar de langste tak of het mooiste uitzicht. Geniet van jullie tijd samen zonder een schermpje.

Dit is een #jufmaikeadd

Afbeelding van patat/Shutterstock