Zo overleef ik als ouder de eindejaarsschoonmaak in de klas

Zo overleef ik als ouder de eindejaarsschoonmaak in de klas

Door Sharona. Het einde van het schooljaar is voor velen weer in zicht. Traditiegetrouw wordt er dan in de kleuterklassen/peuteropvang de eindejaarsschoonmaak gehouden. Met de volgende tips overleef je als ouder deze grote schoonmaak met gemak! Lezen met een dikke knipoog. 

De eindejaarsschoonmaak in de klas

1. Zorg dat je de eerste bent

Jaja, zodra het moment daar is en de juf/meester aangeeft dat er spullen klaar staan om meegenomen te worden, zorg dan dat je als eerste bij deze enorme stapel speelgoed/materiaal bent. Duw er desnoods andere moeders/vaders/opa’s/oma’s/oppassen voor opzij, maar wees de eerste. Als eerste heb je namelijk de beste keus uit het materiaal. En geloof me…… de verkleedkleren uitwassen (wasmachine doet het werk 😉 ) is toch veel gemakkelijker dan de grote blokken mee naar huis sjouwen! Zal je zien dat je ook een weekend staat te schuren vanwege alle splinters.

2. Duplo/Lego

Als het je gelukt is om als een van de eerste bij de stapel terecht te komen, neem dan de Duplo of Lego mee naar huis. Net zoals met de verkleedkleren geldt: de wasmachine doet het werk!
Je mikt namelijk de hele bak in één of twee kussenslopen, zet de wasmachine aan en wacht heerlijk met een kop koffie en een tijdschrift tot de wasmachine klaar is.

3. Mijd puzzels

Staan er nog een hoop puzzels om schoon te maken? Kijk dan goed wat voor een soort puzzels en pik de makkelijkste eruit. Geloof me, puzzels met meerdere lagen, puzzels met ‘rare vormen’; puzzelstukjes zijn niet zo heel snel in elkaar te zetten. De kinderen doen er vaak al een hele werkles over.
En kinderen een beetje inschattend, vinden ze het wel leuk om je te helpen bij de eerste puzzel die in het waterbadje gaat, maar voeren ze vaak het tempo wat op, tot de puzzel in elkaar gezet moet worden. Dan zijn ze vaak al weer wat anders aan het doen.  Waardoor mama na het badje dus eerst nog verschillende puzzels in elkaar moet zetten. Wat ze best snel had gekund als er niet 5 verschillende puzzels door elkaar hadden liggen weken…….

Zo overleef ik als ouder de eindejaarsschoonmaak in de klas

4. Combineer

Lekker snel schoonmaken en ook nog je kinderen fris en fruitig hebben? Het kan!
Zet kinders in bad en leeg de bak auto’s/plastic beesten of wat voor speelgoed dan ook, in het bad. Doekje erbij, lekker veel sop en je zult zien dat je kleuter/peuter vanzelf begint mee schoon te maken. Scheelt jou ook weer een hoop tijd!

5.Wacht op warm weer

Wacht met het schoonmaken op lekker warm weer. Dan kun je de bak met uitlek spullen lekker buiten op een handdoek laten drogen. Scheelt weer afdroog tijd!

6. Zet je partner in

Wie zegt dat het altijd de mama’s moeten zijn die gaan helpen met schoonmaken? Laten we de papa’s eens inzetten! Zeg tegen je partner dat je een verhitte discussie  had met de andere moeders op het schoolplein. Hun partner zou het beste het schoolplein schoon kunnen vegen, maar jij hebt met hand en tand partner lief verdedigd. Helaas blijkt manlief van mama X. toch het beste te zijn……
Wedden dat partner lief dat niet over zijn kant kan laten gaan en zich aanmeldt als veeghulp? Vooral als de mama’s samenspannen en de andere mannen ook even op ‘scherp’ zetten….
Ik zeg: laat partner lief maar gaan helpen, dan heb jij een avondje voor jezelf!

7. Zet oma in

Als het niet lukt om partnerlief zover te krijgen dat hij zich opgeeft als hulp, kun je altijd nog proberen om oma in te zetten.  De oma’s zijn meestal wat gemakkelijker over te halen. Want welke oma kan er nu die puppy ogen van haar kleinkind negeren als ze voor ze staan met een grote bak in hun hand? Vooral als ze er dan ook nog zeggen: “Mijn oma kan dat beter dan mijn mama!”
Geloof me, oma is meteen om!

8. Mondkapje

Ga je mee helpen op school om de kasten eens te voorzien van een sopje? Neem dan een mondkapje mee, bedenk je namelijk dat er dus stof ligt van een heel schooljaar! Tenminste, als er vorig jaar net zulke ijverige moeders/vaders als jij waren en ze de kasten ook echt uitgesopt hebben, anders zou het zo 2 jaar oud stof kunnen zijn.

9. Zoek een hardwerkende groep

Zijn er meerdere mogelijkheden om te komen helpen met het poetsen van de klas? Mijd dan de ‘kletsende mama’s’. Je wilt dadelijk toch niet de enige moeder zijn, die aan het poetsen is, terwijl de andere nog even de laatste vakantietripjes bespreken?  Of je moet natuurlijk zelf ook een super tof vakantietripje te delen hebben. In dat geval, zorg dat je uit het zicht van de juf bent, want voor je het weet staat ze voor jullie neus met nog een lijst aan schoonmaakklusjes.

10. Rust

Werken tip 6 en 7 niet?  Moet je toch echt zelf aan de slag? Dan kan het toch een overweging zijn om het materiaal schoon te maken als kindlief niet thuis is. Lekker muziekje op, volume op voluit, meezing-stand en poetsen maar.
Doordat je kind niet thuis is zul je veel sneller door het speelgoed heen kunnen en hoef je, je niet te frustreren als je allerschattigste kleuter met zijn vieze chocolade-handje er net voor kiest om de juist door  jouw schoongemaakte spullen te gaan graaien.

In ieder  geval succes! En bedenk je deze maar vast, je maakt een juf/meester en een hele klas vol kinderen super gelukkig. Poets ze!

Lees ook: HULPOUDERS ZIJN DE BELANGRIJKSTE SCHAKELS

Afbeelding: Shutterstock