Zoek een hobby (en maak er tijd voor)

Zoek een hobby (en maak er tijd voor)

“Ik werk ‘s avonds thuis altijd voor school. Het werk moet af en het is nooit klaar. Ik heb helemaal geen tijd voor hobby’s!” O nee? Echt wel dat je er tijd voor hebt! En anders geef ik je tips hoe je er tijd voor maakt, want het werk in het onderwijs is sowieso nooit klaar. Plan het in! Zoek een hobby (en maak er tijd voor)

Mijn site, jufmaike.nl, werd mijn grote hobby. Ja het ging over school, maar bloggen is toch echt wel iets anders dan de administratie voor je klas doen. Dus was het een hobby. Ik kreeg (en krijg) er energie van, vind het heerlijk om te doen. Nu is het inmiddels ook mijn werk, maar zo is het zeker niet begonnen. Ik wilde een plek om mijn creativiteit kwijt te kunnen en vond het schrijven heerlijk.

Leren plannen voor de hobby

En ik werd een betere leerkracht door. Want ik leerde bijvoorbeeld prioriteren en goede keuzes te maken voor mezelf. Ook leerde ik goed plannen, want ik wilde wel tijd en energie voor het schrijven overhouden. Maar het maakt je ook gelukkiger, lees er hier meer over.

Het lukt me niet, of toch wel?

Er zijn wel eens tijden in mijn carrière als leerkracht geweest waarbij ik net kon lesgeven, maar dan was het gedaan met mijn energie. Geen puf meer voor mijn site. En dat miste ik zo enorm! Ik voelde me er absoluut niet lekker bij. Mijn site was mijn alles, ik moest en zou schrijven. Dus kon ik duidelijke keuzes maken, zeker toen onze kinderen nog jong waren. Zo ben ik van vijf naar drie dagen lesgeven gegaan toen onze oudste geboren werd. Later heb ik dat steeds meer kunnen afbouwen: tweeënhalve dag, twee dagen tot tenslotte nu een dag in de week lesgeven als invalleerkracht.

Natuurlijk kon dit financieel, omdat mijn bedrijf goed loopt. Maar dat heb ik allemaal te danken aan die ene hobby.

Plannen

Het start bij het plannen. Als je een routine maakt van je hobby, bijvoorbeeld elke week muziekles of elke twee weken macramé (ik zeg maar iets), dan is het automatisch gepland en ga je. Je moet wel, want je hebt jezelf ergens aan verbonden. Ik vond bloggen toentertijd zo leuk dat ik elk vrij uurtje erin stopte. Nu heb ik wat beter geleerd om ook voor mezelf te zorgen en neem ik wat meer rust. Maar ik heb die tijd voor mijn bedrijf en site wel zo kunnen creëren dat ik me er prettig bij voel. Na een week niet bloggen voel ik alweer kriebels opkomen, ik moet wel. En zo werkt het ook met een andere hobby waar je vol voor gaat.

Leg de lat laag

Een commitment met jezelf maken als je geen vaste afspraak hebt, is wellicht wat lastiger. Een voorbeeld: je wilt jezelf gitaar leren spelen. Je kunt de lat heel hoog voor jezelf leggen en jezelf opleggen dat je volgende week een liedje moet spelen. Je kan ook zeggen: volgende week kan ik een akkoord. Een stuk makkelijker om te beginnen, het is geen hoge berg die je over hoeft. En plan het in! Vind je het lastig om er meteen elke week tijd voor vrij te maken, dan begin je met elke twee weken of elke maand. Maar plan het wel in en houd je aan je afspraak met jezelf. Een beloning kan helpen: heb je een afspraak met jezelf gehaald? Trakteer jezelf dan bijvoorbeeld op iets lekkers of neem een vriendin mee erop uit.

Prioriteren kun je leren

Het inplannen helpt in ieder geval wel om andere taken te kunnen laten liggen. Je leert beter wat je wel en niet moet doen, prioriteren dus. Door je hobby zul je taken wat makkelijker laten liggen, want je hebt er geen tijd voor. 9 van de 10 keer is het niet eens een probleem als je iets niet doet. Of je doet het 80% i.p.v. 100%, ook al heel goed!

Veel meer verdieping vind je in de cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten. Ook hoe je leert prioriteren.

Hobby nodig?

Ik vraag dit wel eens op mijn Facebookpagina, hierbij wat tips;

Obstacle run, krachttraining, bloggen, schrijven, handletteren, concerten bezoeken, naar het theater, muziekles, in een musical spelen, tuinieren, schilderen, happy Stones maken, films kijken, lezen, op vakantie gaan, dansen, breien, haken, taarten bakken, geocaching, kaarten maken, boksen, fietsen, wandelen, hardlopen, fotograferen, yoga, mediteren, speelgoed maken, muziek luisteren, paard verzorgen, paardrijden, kleuren, trainingen volgen, trainingen geven. journaling, erop uit.