Zomerdip: tips om te blijven lezen in de zomervakantie

Zomerdip lezen: voor een goed leesniveau

Wat is eigenlijk een zomerdip lezen? Waarom moeten kinderen blijven lezen in de zomervakantie? En hoe kun je dat op een leuke manier doen? 

Zomerdip lezen: voor een goed leesniveau

Waarom lezen?

Lezen is ontzettend belangrijk! Daarom doe ik ook veel aan leesbevordering. Onze maatschappij draait om kunnen lezen. Bordjes in de supermarkt, brieven van de overheid, overal zie je taal. Het helpt in de sociaal-emotioneel ontwikkeling en het draagt bij aan een brede vorming van kinderen.

Door veel te lezen, word je er steeds beter in.

Wat is de zomerdip lezen?

In de vakantie ‘vergeten’ kinderen vaak te blijven lezen. Zwemmen of buiten spelen is natuurlijk ook heel belangrijk en leuk! Maar door minder te lezen kunnen ze een of twee Avi-niveaus terugvallen blijkt uit onderzoek.  Dat heet de zomerdip of wordt leesdip genoemd. Kinderen halen dan niet het leesniveau wat van ze wordt gevraagd in het begin van dat schooljaar. Blijven lezen is dus heel belangrijk. Maar hoe motiveer je de kinderen om te lezen?

Zomerdip: tips om te blijven lezen in de zomervakantie

Tips tegen de zomerdip lezen

En op een fijne en leuke manier te blijven lezen.

1. Kies een boek wat je kind leuk vindt om te lezen

Een open deur, maar de kinderen moeten zin hebben om het boek te pakken. Het maakt niet uit wat ze lezen, als ze maar lezen. Dat mogen dus ook strips zijn! Ik schreef al eerder een blog met allerlei tips om het lezen te stimuleren. Per leeftijdscategorie vind je tips voor boeken.

2. Lezen kan overal

Pak je boek en lees. In de tent, op het strand, bij het zwembad, maar ook op het klimrek in de speeltuin of dobberend op een luchtbed in de zee. Je hebt hier allerlei leuke leesbingo’s voor zoals de leesbingo zomer, hoe gekker de plek, vaak hoe leuker. Kinderen vinden het ook fijn om zelf een fijn plekje te bedenken om te lezen.

Bekijk hier leuke kinderboeken. 

3. Lees een kwartier per dag

Maak een ritueel van het lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag lezen hun woordenschat flink vergroten. Maak er een ritueel van. Laat de kinderen bijvoorbeeld elke dag voor het slapen lezen. Of pak het boek erbij als ze ‘s morgens wakker worden. Of juist net na het ontbijt. Een kwartier is niet lang, maar heeft wel een ongelooflijk resultaat.

Ritueel

Je kunt ook je eigen leesritueel maken met je kind. Bijvoorbeeld zitten op een speciaal leeskussen, een stok of knuffel vasthouden bij het lezen, elkaar voorlezen, een picknickmomentje maken tijdens het lezen, etc.

4. Geef het goede voorbeeld

Lees zelf veel, want zien lezen doet lezen! Of lees veel voor! Zak onderuit in een lekkere stoel en lees samen. Er zijn ook mooie Samenleesboeken voor jou en je kind. Je leest dan om de beurt een zin of een bladzijde.

Dit zijn leuke boeken voor volwassenen.

5. Doe spelletjes met het boek

Bedenk allerlei spelletjes met het boek dat je kind leest. Speel bijvoorbeeld scrabble met alleen woorden die uit het boek komen. Dobbel om het aantal bladzijdes dat gelezen moet worden. Zoek naar het moeilijkste woord dat je kunt vinden in het boek. Of stop op een willekeurige pagina en rijm op het eerste woord dat je leest.

6. Beloning

Hang een meter papier op in het appartement, tent, caravan of andere vakantieplek. Zet steeds een streep voor een gelezen boek. Bedenk een beloning voor elke 2, 5 of 10 boeken die gelezen worden. Een sticker, een speeltje om in het water mee te spelen, een ijsje zijn vakantievoorbeelden.

7. De bibliotheek of kinderboekwinkel

Regent het? Ga naar de Kinderboekenwinkel in de buurt of naar de bibliotheek. Wat is er nou fijner dan zelf je boeken om te lezen uit te zoeken? Wie weet strijken jullie wel neer op de fijne stoelen in de winkel of bibliotheek en ontstaat er ter plekke een leesmoment.

8. De vakantiebieb app

Is je kind helemaal fan van de tablet of iPad? Zet de vakantiebieb erop! Met de vakantiebieb app kun je gratis boeken lezen en is ook te gebruiken als je geen lid bent van de bibliotheek.

9. Boekenfeest

Houd een boekenfeestje met de kinderen. Iedereen neemt zijn favoriete leesboek mee en leest de favoriete passage voor. Je kunt de kinderen echt laten optreden. Maak bijvoorbeeld een podium van wat bierkratten. Nodig de kinderen uit de buurt of de camping uit. Natuurlijk moet er op het einde van het feestje ook een dansje komen, bijvoorbeeld zoals op het boekenbal!
Je kunt het feestje ook vieren bij een vooraf bepaald aantal gelezen boeken.

10. Vakantieboeken

Kinderen vinden het vaak wel leuk om in een doeboek of een vakantieboek te werken, zoals deze. Hier staan vaak ook teksten in om te lezen, zoals in de Young Scientist. Lezen ze stiekem toch best veel.

Wat is jouw toptip tegen de zomerdip lezen? Laat het me weten in een reactie!

Heel veel leesplezier! 

Er staan affiliate links in dit blog.

Afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren