Ideeën voor Koninginnedag

Hier wat lesideetjes voor de laatste dagen voor de vakantie of natuurlijk voor thuis.

Knutsel:
De koningin is na al die jaren haar kroon een beetje zat. Laat de kinderen een nieuwe kroon ontwerpen. Pluk een kleurplaat van een kroon van internet en ga met verschillende materiaal aan de slag zoals stofjes, plakkers, papier, kosteloos materiaal, stiften, potloden, etc. Helemaal leuk is het als de kinderen de kroon ook zelf op kunnen zetten voor koninginnedag.

Hetzelfde zou je kunnen doen voor de Nederlandse vlag. Wij hebben met de hele klas een grote vlag getekend met stoepkrijt op het plein.

      

Drama:

Laat de kinderen eens voelen hoe je loopt als de koningin. In de kring bespreek je de gebaren die de koningin maakt. Dit is ook goed voor de woordenschat als je de woorden wuiven en voortschrijden gebruikt. Pak een grote doek die de kinderen aan kunnen doen als cape.
Begin:
Laat eerst alle kinderen rondlopen als de koningin of als koning. Vertel dat ze wuiven naar elkaar en elkaar deftig gedag zeggen. Laat de koningen en koninginnen een kopje thee met elkaar drinken en keuvelen met elkaar.
Midden:
Een van de kinderen is de koning of de koningin. Hij of zij zit natuurlijk op een mooie (denkbeeldige) troon. Alle kinderen komen een cadeautje aan de koning of koningin brengen voor zijn/haar verjaardag. De kinderen laten door de vorm van hun handen zien hoe groot het cadeau is. Als de koning of koningin het cadeautje uitgepakt heeft, gaat hij of zij er mee spelen. De andere kinderen mogen dan raden wat het cadeautje is.
Wissel bij deze oefening een paar keer van koning/koningin.
Eind:
Hoe zou de koning of koningin dansen? Zet een klassiek stukje muziek op en doe net of de kinderen  naar het bal gaan. Het leukste is natuurlijk als een koning met een koningin danst.

Digibord:
Er is een leuke Koekeloere over Koninginnedag waarin Moffel en Piertje op bezoek gaan bij de koningin: Koekeloere Koninginnedag
Allerlei oefeningen vind je op: Juf Marije

Bekijk ook: THEMA KONINGSDAG

BewarenBewaren

BewarenBewaren