Uitjes voor de meivakantie 2024

Uitjes voor de meivakantie 2024

Veel scholen zijn nu al vrij en/of volgende week. Ik zet allerlei uitjes voor de meivakantie 2024 op een rij in verschillende provincies. Waarbij ik me vooral richt op educatieve uitjes.

Uitjes voor de meivakantie 2024

Foto uitgelichte afbeelding: fotograaf DigiDaan. 

Noord-Holland

NEMO Science Museum

Tijdens de meivakantie is er in NEMO Science Museum veel te ontdekken. Kijk je ogen uit tijdens de demonstraties of experimenteer zelf bij een workshop. Puzzel bijvoorbeeld met patronen, race met een houten figuur en speel met geluidseffecten. In het laboratorium van NEMO word je voor even zelf een wetenschapper. Labjas aan, veiligheidsbril op en aan de slag! Met alledaagse spulletjes doe je bijzondere experimenten en proefjes. In de demonstratie ‘Wonder of wetenschap?’ ontdek je hoe wonderlijk wetenschap is met ijskoude en gloeiend hete experimenten. Maak patronen met geluid en ontdek wat er gebeurt met een ballon in vloeibare stikstof.
De Kettingreactie is deze vakantie extra vaak te zien.

Bekijk het hier

Frans Hals museum

In de meivakantie zijn er weer veel leuke dingen te doen in het Frans Hals Museum aan het Groot Heiligland in Haarlem. Zo kan je komen knutselen in het Frans Hals kinderatelier, is er De Dikke Doe- en Luistertour én een speurtocht door het museum.

Bekijk het hier

Zuid-Holland

Rijksmuseum van Oudheden

Kom in de meivakantie (28 april t/m 12 mei) naar Romeinse villa’s in Limburg en ontdek de nieuwe familietentoonstelling met de speur- en luisterroute (vanaf 7 jaar). Je doet speur- en puzzelopdrachten, je luistert naar een hoorspel en je kijkt en voelt aan Romeinse stenen en tegels. Je neus doet ook mee: bij het geurmeubel ruik je de geuren van een Romeinse keuken, zoals abrikoos, garum en lavas. Na afloop mozaïek je een Romeins fotolijstje of ga je aan de slag met kleurplaten en LEGO. Voor kinderen is de toegang tot het museum en de activiteiten gratis. Op Koningsdag is het museum gesloten.

Bekijk het hier

Kinderboekenmuseum

Tijdens de meivakantie draait het museum om het thema Vrolijke vogels. 

In de galerij is een illustratietentoonstelling van directeur Aad Meinderts te zien. Hij dook het archief in en koos uit de immense collectie zijn persoonlijke favorieten. Hoe verschillend de hier getoonde werken ook zijn, ze hebben één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk een lust voor het oog.  Een van deze illustraties is van Octavie Wolters, een illustrator die vaak inspiratie uit de natuur haalt en ook veel vogels illustreert. Er zijn ook verschillende masterclasses en de verteldame is er. 

Bekijk het hier

Archeon

Van zondag 28 april t/m zondag 5 mei is het Meivakantie in Archeon! En er is genoeg te beleven… Ga op avontuur in de prehistorie en maak een tochtje in een echte boomstamkano. Bij de Romeinen leren bezoekers exerceren als een soldaat en genieten ze van een ontspannen Romeinse massage in het Badhuis. In de middeleeuwse stadje Gravendam bezoek men verschillende ambachten en leren zij zelf zwaardvechten en boogschieten. 
Dagelijks is de spannende gladiatorenshow te zien in de Arena van het park. Gaat de publieksfavoriet de strijd winnen, of weet de jonge gladiator zijn tegenstander te verslaan… Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de Romeinse Zwammerdamschepen. De gidsen vertellen over de vorderingen van het restauratiewerk van de opgegraven zwammerdamschepen.  

Bekijk het hier

Flevoland

uitjes meivakantie 2024
Fotograaf: Johan Schaart

Batavialand

Van 28 april tot en met 12 mei nodigt Batavialand bezoekers uit voor een reis door de maritieme geschiedenis, onder het thema: Op Reis! Centraal tijdens de Meivakantie staat de aanwezigheid van de Halve Maen, een replica van een 17e-eeuws verkenningschip dat de wereldzeeën verkende. Bezoekers kunnen tevens voor de laatste keer de tentoonstelling ‘Mooi Goed!’ bewonderen én er worden veel speciale activiteiten georganiseerd. 

Bekijk het hier

Gelderland

Kasteel Hernen

In de meivakantie staan draken centraal in kasteel Hernen. Kinderen die gek zijn op draken, kunnen met hun (groot)ouders hun hart ophalen tijdens de speciale drakenweek. Er zijn twee drakenkamers waar ze van alles kunnen zien, doen en leren over draken. Voor de stoere drakenvangers is de ruimte boven gereserveerd: daar is van alles te zien over draken, zoals een echte drakenzwaard, en leer je hoe je draken kunt vangen. Daarnaast is er een echte drakenschedel te zien. Ook komen kinderen te weten  hoeveel soorten er waren. In de week van 28 april t/m 5 mei is dat en nog veel meer te ontdekken in de drakenkamers van kasteel Hernen.

Bekijk het hier

Heb je een aanvulling? Schrijf het hieronder in een reactie.