verwenweekend

Mindfulness Training
MBSR

MBSR training

Herken je dit?

Je hebt moeite met een goede balans tussen school en privé. Je hebt heel wat ballen in de lucht te houden, maar regelmatig valt er één. Je hebt een missie: de kinderen zo goed mogelijk onderwijs geven. Maar dat vraagt veel van je.

Je ervaart stress, thuis en/of in de klas.
Piekeren is je middle name.
En misschien wil je wel voor alles en iedereen zorgen?

Door goed voor jezelf te zorgen, en regelmatig de rust, stilte en verbinding met jezelf op te zoeken, kun je er ook het beste zijn voor je klas. Maar die rust zoeken is lastig, je vervalt snel in de waan van de dag.

Wat krijg je bij de training?

Je ontvangt:

  • intakegesprek van ongeveer 30 minuten
  • 8 (online) sessies van 2 uur
  • een stiltedagdeel (online of op locatie

Alles volgens de officiële, wetenschappelijk onderzochte Mindfulness Bases Stress Reduction training. Na deze training ervaar je meer rust, kun je goede keuzes voor jezelf maken, ontspan je beter en kun je beter omgaan met ongemak. Bekijk hier wat ik zelf leerde tijdens deze training.

Wanneer?

8 woensdagavonden van 19.30 – 21.30

Datum:
10 januari
17 januari
24 januari
31 januari
7 februari
14 februari
28 februari
6 maart

Stiltedagdeel 9.30 – 12.30 uur
(voorlopig) zondag 11 februari

Kun je een dag niet?
Geen probleem, er kan veel in overleg. 

Locatie

Online

Je krijgt van mij een link waarmee we in een kleine groep samen de training volgen.

Locatie stiltedag

Online of eventueel in overleg op locatie.

Kosten

Prijs: €350,-

Karin: “Fijn dat Maike me hiervoor benaderde, ik weet niet of ik het anders uit mezelf had opgepakt. Ik leerde tijdens de training dat ik de ruimte mag pakken om voor mezelf te zorgen. Maike is altijd kalm en rustig, ze vraagt door vragen om dieper te laten denken, ze pakt echt een coachende rol.”

Vergoedingen

  • Ik ben gecertificeerd MBSR/MBCT Mindfulness trainer via de Vereniging Voor Mindfulness, daarom vergoeden veel zorgverzekeraars (een deel van) deze Mindfulness Training.  Informeer voor de voorwaarden bij je zorgverzekering voor 2024.
  • Steeds meer scholen en besturen maken potjes vrij om leerkrachten vitaal aan het werk te houden. Je kunt dus vaak het geld van de training terugvragen bij je directeur en/of bestuur.

Rigoberta: “Ik ben heel blij dat ik de training heb mogen volgen. De training heeft zeker voldaan aan mijn verwachtingen. Mindfulness is een mooie manier om aan zelfzorg te doen. Ik heb nu genoeg tools in handen om zelf een routine aan te leggen en weet nu wat ik kan doen om relaxter door het leven te gaan. Ik vond de begeleiding van Maike heel fijn, ze nam de tijd om naar ons te luisteren, stelde vragen die ons deed nadenken en gaf suggesties om de oefeningen toe te passen in ons leven. Ik vond de stiltedag, in persoon bij elkaar zijn, ook heel waardevol.”

Interesselijst

Hieronder kun je jezelf op de interesselijst zetten. Ik neem dan contact met je op.

Wat levert het op? 

  • Je bent je bewuster van je gedachten, reacties, gedrag en emoties
  • Je weet dat je invloed kunt uitoefenen op je reactie
  • Je kunt beter omgaan met lastige situaties
  • Je kunt op een meer intense manier genieten van het leven
  • Je maakt gemakkelijker (moeilijke) keuzes
  • Je krijgt meer energie, concentratie en bent mentaal gezonder

Laura: “Ik heb de Mindfulness training als heel prettig ervaren en zou het zeker mensen uit het onderwijs aanraden. Om juist in de drukte stil te staan en te genieten en te kijken naar de fijne, kleine, mooie momenten of succeservaringen. Ze leveren meer op dan je denkt. Na een oefening, is je hoofd een stuk leger en kun je met een frissere blik weer kijken naar het geen waar je mee bezig bent / was. Maike is rustig en heeft een fijne stem. Ze nam ons helemaal mee in een meditatie en zorgde ervoor dat je er bij kunt blijven of terug gehaald wordt. Daarnaast gaf ze iedereen de ruimte voor zijn verhaal en vragen. Ze vertelde zelf ook over haar eigen ervaringen binnen mindfullness of het onderwijs. Dit mag wat mij betreft wat meer. Ik vind het zelf fijn om deze te horen in verband met de herkenning en het van en met elkaar leren.”

Voorbeeld meditatie

Interesselijst

Hieronder kun je jezelf op de interesselijst zetten. Ik neem dan contact met je op.

Inhoud MBSR training

Individueel voorgesprek

In 30 minuten bespreken we (telefonisch)  jouw situatie en kijken we of de training bij je past. Ook is er ruimte om al je vragen stellen.

Acht groepsessies

We komen acht keer online bij elkaar waarbij we de Mindfulness training induiken. Je ontvangt uitleg/theorie, meditaties, mindful yoga, oefeningen en er is genoeg gelegenheid om je ervaringen delen.
De meditaties zijn afwisselend: zittend, liggend of lopend.
Lees hier meer over wat mindfulness is.

Stiltedag(deel)

Een dagdeel oefenen met meditatie en mindfulness waarbij we zoveel mogelijk doorbrengen in stilte. De meditaties zijn onder begeleiding.

Materiaal

  • Meer dan 10 geleide meditaties om thuis te kunnen oefenen.
  • Een digitaal werkboek vol met uitleg over mindfulness, oefeningen, opdrachten en extra tips.

Interesselijst

Hieronder kun je jezelf op de interesselijst zetten. Ik neem dan contact met je op.

Maike Douglas

Maike Douglas (Juf Maike) werkt als invalleerkracht op verschillende basisscholen. Ze begon in 2012 met haar website jufmaike.nl om naast haar werk als leerkracht haar creatieve ideeën een plek te geven. De site bleek al snel een succes. Haar missie is dan ook om leerkrachten helpen om goed onderwijs te kunnen geven. In 2021 kwam haar boek De gelukkige leraar uit waarmee Maike veel leerkrachten helpt voor zichzelf op te komen en zich als de professional op te kunnen stellen die ze zijn. In 2023 verschijnt haar boek De relaxte leraar.

Ze volgde in schooljaar 2021/2022 en 2023 de opleiding tot Mindfulness Trainer bij Anurag ten Klooster.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt de training online?


Je krijgt van mij een link voor de groepsessie. We werken met een kleine groep waarbij je je camera aanhoudt, zodat we ook interactie kunnen hebben met elkaar.

Hoeveel uur duurt de training?


We komen 8 keer ongeveer anderhalf tot twee uur online bij elkaar. Daarnaast is het de bedoeling dat je thuis oefent, ongeveer 45 minuten per dag. Je krijgt geluidsbestanden om te oefenen met de meditaties. Oefenen is een groot onderdeel van de training, waardoor je ook kunt veranderen.

Moet ik ervaring hebben in het mediteren?


Nee dat hoeft niet. We oefenen met allerlei verschillende meditaties, zowel geschikt voor beginners als voor al wat meer gevorderden in mediteren.

Ik heb een burn-out, kan ik meedoen?


Mindfulness kan enorm helpen in je herstel! En ook na een burn-out kun je leren bepaalde patronen te doorbreken, waardoor je het de volgende keer wellicht voor bent.

Het moment kan niet altijd passend zijn, bijvoorbeeld als je aan het begin zit waarin je vooral rust nodig hebt. Of als je in een intensief traject met een psycholoog zit. Vraag dan advies bij de psycholoog en/of huisarts.

Is mindfulness zweverig?


Ik vind de mindfulness meditaties juist erg down-to-earth. Het draait juist om het moment, in het hier en nu zijn en ervaren wat er nu gebeurt of is. Je leert je gedachten te observeren, in plaats van erin te duiken. Je zweeft dus niet ergens ver weg, maar bent in het hier en nu aanwezig.