Ze kwamen ons halen

Ze kwamen ons halen

Ze kwamen ons halen is het eerste jeugdboek over kamp Amersfoort. In het boek van Martine Letterie lees je het waargebeurde verhaal over de familie Rijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet en dus ook vervolgens in kamp Amersfoort terecht kwamen. Een goed boek om met je klas te lezen rond de herdenkingen. Je kunt het boek winnen. 

Het boek Ze kwamen ons halen 

In Ze kwamen ons halen beschrijft Martine Letterie door de ogen van de veertienjarige Henk en de zeventienjarige Johan het waargebeurde verhaal van de familie Rijper, die naar Kamp Amersfoort werd overgebracht. Ze kwamen helaas niet allemaal weer veilig thuis. Henk en zijn familie blijven achter met vragen. Hoe moet je verder leven in onzekerheid? Hoe moet je leven met het ondenkbare? Je leest veel over het leven in het kamp toen de hele familie opgepakt werd. 

Bekijk het boek hier

Ze kwamen ons halen

Over de auteur

Martine werd in 1958 in Amsterdam geboren. Ze studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Utrecht, waarna ze en tijd als docent Nederlands werkte op middelbare scholen. Haar belangstelling voor jeugdliteratuur blijkt uit allerlei activiteiten. Zo was Martine lid van de Griffeljury en zat ze onder meer ook in de redactie van Tikker, een blad over jeugdliteratuur. In 1996 verscheen haar eerste jeugdboek, Het schorriemorrie van De Pruk. Sindsdien wijdt Martine zich helemaal toe aan het schrijven van boeken, waarvoor ze vaak in de geschiedenis duikt. 

Bekijk het boek hier

Wat vind ik?

De meeste jeugdboeken over WOII gaan over de Jodenvervolging, maar weinig over de verzetsmensen. Hoe is het voor jongeren om erachter te komen dat je familie in het verzet zit en je daardoor ook blijkbaar in gevaar bent? Ik vond dat heel indringend om te lezen. Hier en daar moest ik er even inkomen, omdat je het verhaal vanuit verschillende ogen leest en het dus soms moeilijk was om me in die persoon te verplaatsen. Maar als je doorleest wordt het makkelijk. Het is een goed boek om rond 4 en 5 mei voor te lezen in de klas en het gesprek aan te gaan na elk hoofdstuk. Hoe zou Henk of Johan zich voelen op dat moment? Ik vind het boek vooral geschikt voor groep 8. Ik woon er aardig dichtbij, maar ik moet bekennen dat ik nog nooit naar kamp Amersfoort ben geweest. Na het lezen van dit boek ga ik het zeker een keer bezoeken. 

Win

Je maakt kans op het boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. 17 april mail ik de winnaar. 

Er staat een affiliate link in dit blog.