De nieuwste kinderboeken over WOII

De nieuwste kinderboeken over WOII

Vandaag is het 4 mei en herdenken we de oorlogsslachtoffers. Morgen is het 5 mei en vieren we onze vrijheid. Rond deze belangrijke dagen zijn er mooie kinderboeken over WOII uitgekomen. 

Tweede Wereldoorlog

De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog heeft me altijd geïnteresseerd. Het lijkt ver weg, maar is toch ook weer heel dichtbij, mijn grootouders zaten er middenin. Ik vind dat het verhaal altijd moet worden verteld, zodat we niet vergeten.

Bekijk ook het boek Stamppot met kogels,  het boek Niet meer dan een nummer over de jappenkampen, of het boek Mijn verzet.

Boeken

Ik las als kind dan ook alle kinderboeken over WOII die er toen waren, zoals Oorlogswinter en Oorlogsgeheimen.  Gelukkig komen er nog steeds nieuwe kinderboeken over WOII uit.

Lees ook: GEEF MIJ MAAR EEN BOEK: GOEDE BOEKEN VOOR 1 EURO

De nieuwste kinderboeken over WOII

De oorlog die mijn leven redde

De oorlog die mijn leven redde

De negenjarige Ada woont in 1939 in Londen en heeft nog nooit een stap buiten de deur gezet. Ze woont in een eenkamerappartement met haar moeder en haar jongere broertje Jamie. Haar moeder schaamt zich voor Ada’s klompvoet en houdt haar binnen. Ze mishandelt Ada geestelijk en lichamelijk.
Als Jamie geëvacueerd wordt uit Londen vanwege de oorlog, grijpt Ada haar kans. Ze ontvlucht het huis en samen met Jamie begint ze aan een nieuw leven op het platteland.

Susan Smith neemt de twee kinderen in huis, min of meer verplicht. Ada leert lezen en schrijven, en ze geniet van het ponyrijden. Ze voelt zich thuis bij Susan en hun band wordt steeds hechter. De oorlog heeft haar leven gered, maar kan ze bij Susan blijven wonen?

De oorlog die mijn leven redde | Kimberly Brubaker Bradley | Hardback | ISBN 9789026621857 | 288 pagina’s | €16,99 | 10 januari 2017 | Uitgeverij Callenbach

Ik las dit boek binnen twee dagen uit. Je wordt direct het verhaal ingeslingerd. Je bent als het ware Ada en voelt haar pijn en wilskracht. Tegelijkertijd lees je hoe het leven in de stad en het platteland was van Engeland in 1939 met de constante dreiging van oorlog. Andere boeken zijn vaak alleen op Nederland gericht, mooi om ook verhalen uit andere landen, die met dezelfde oorlog te maken hadden, te lezen. 

Lees ook: GELEZEN KINDERBOEK: OPA VLUCHT VAN DAVID WALLIAMS

Boeken van Jan Heerze

Gevaarlijk geheim

Gevaarlijk geheim

September 1942. Ward brengt illegale krantjes rond voor zijn broer, die in het verzet zit. Als hij ontdekt hoeveel gevaar hij loopt, vraagt hij Minke mee. Een jongen en een meisje samen zijn minder verdacht. Maar Wards broer moet onderduiken,klasgenoten verdwijnen en een joodse vriendin is in gevaar. De oorlog komt steeds dichterbij.

Jan Heerze | Gevaarlijk geheim | ISBN 978 90 258 7218 2 | € 14,99 | 12+

Ik ben nu in het boek aan het lezen en het is direct spannend. Je ziet Ward sneller ouder worden dan eigenlijk zou moeten tijdens de oorlog. Hij durft zijn broer tips te geven, maar vindt het rondbrengen van de kranten ook heel eng. Je voelt zijn spanning en angst voor de Duitse soldaten. En terecht, want hij weet al veel van hun kwade bedoelingen. 

Nergens meer veilig

Nergens meer veilig

Arnhem, 17 september 1944. In een donkere kelder, terwijl steeds dichterbij bommen ontploffen. Doodstil wacht de twaalfjarige Maaike met haar moeder, broertje en klasgenoot Jelle tot het voorbijgaat.
Maar als er pal voor hun huis gevochten wordt, moeten ze vluchten. Waarheen? De tocht voert hen door een verwoeste binnenstad naar Burgers’ Dierenpark, waar Maaikes opa werkt. Maar ook daar moeten ze weer weg. Als haar moeder en Jelle gewond raken, neemt Maaike de leiding. Gewoon omdat het niet anders kan.

Dit boek moet ik nog lezen, maar het lijkt me ook bloedstollend spannend. Vluchten terwijl je in alle rust zou moeten kunnen opgroeien. Ik laat me graag snel meevoeren naar die tijd. 

Lees ook: JUF MAIKE’S FAVORIETEN #3

Koop de boeken bij de boekhandel of bij Libris.