Niet meer dan een nummer WIN

Niet meer dan een nummer WIN

Vorige week was de herdenking van alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting. Hier is in het Nederlandse onderwijs (vind ik) weinig over bekend. Daarom is het boek Niet meer dan een nummer zeker een aanrader om te lezen (met de klas). Je kunt een exemplaar winnen.

Niet meer dan een nummer WIN

In Niet meer dan een nummer lees je het aangrijpende en waargebeurde verhaal van de Nederlandse Hugo die als jonge jongen de jappenkampen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde. De hoofdpersoon in het boek is de vader van de auteur, Elsbeth de Jager. Niet meer dan een nummer is verschenen bij uitgeverij Kluitman. Het boek sluit goed aan bij de Nationale Herdenking van afgelopen 15 augustus.

Bekijk het boek hier

De tienjarige Hugo woont met zijn ouders en zijn jongere zusje in Batavia en leidt een zorgeloos leven met Wayan die met zijn gezin bij hen woont, net als baboe en kokkie. Maar dan vallen de Japanners Batavia. Ze leven in grote onzekerheid, maar dan wordt toch Hugo’s vader in juni 1942 opgepakt en naar een kamp gestuurd. Hugo probeert op verschillende manieren aan wat extra geld te komen, maar al snel komen zij ook in een soort kamp terecht. Later moet Hugo zonder zijn moeder en zusje naar kamp Tjimahi. Daar moet hij in z’n eentje zien te overleven, bijvoorbeeld door wat vrienden te maken. Hugo denkt vaak aan zijn vader. Zou hij nog leven? En zijn moeder en zusje? Zouden ze ooit weer bij elkaar komen? Dat lees je in het boek Niet meer dan een nummer.

Ik moest even inkomen in het boek en de schrijfstijl van de auteur, maar later vond ik het zeker spannend en schrijnend om te lezen hoe het er in de kampen aan toe ging. Zeker omdat Hugo in verschillende kampen heeft moeten overleven. Ik wil graag dat we in de geschiedenis die we doceren op school alle verhalen vertellen, waar in dit artikel voor wordt gepleit. Daarom ben ik ook blij dat dit boek er is.

Niet meer dan een nummer

Over de auteur

Elsbeth de Jager woont en werkt in Leusden. Ze schrijft kinderboeken, romans en poëzie. Daarnaast is ze vertaler en taaltrainer Duits en Nederlands. In 2011 werd haar eerste kinderboek gepubliceerd, dat, net als de meeste boeken die volgden, een maatschappelijk thema heeft. Als docent van de Stichting Gastdocent WOII Z.O. Azië gaat Elsbeth scholen langs om het verhaal van haar vader Hugo te vertellen.

Win

Je maakt kans op een exemplaar van dit boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. 29 augustus mail ik de winnaar.

Bekijk het boek hier

Er staat een affiliate link in dit blog.