Wat is mindfulness

Wat is mindfulness?

De korte definitie van mindfulness is: volledig bewustzijn in het huidige moment, zonder oordeel. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training en deze is wetenschappelijk bewezen effectief, bijvoorbeeld om (langdurige) stress tegen te gaan. 

Wat is mindfulness?

Als je oefent met mindfulness, bijvoorbeeld in de officiële MBSR training, leer je om je meer bewust te worden van het hier en nu. Hierdoor train je jezelf om bewust te leven. Je bent er met meer aandacht en het geeft meer voldoening. Denk maar eens aan een prachtig zonnig moment in de natuur, ook dat kun je bewuster beleven.

Je oefent ook om beter om te kunnen gaan met nare emoties, gevoelens en sensaties in je lijf. De moeilijkheden zijn er al, je accepteert dat ze er zijn. Hierdoor kun je automatische reacties (die het vaak verergeren) op het negatieve gevoel milder maken of zelfs laten verdwijnen. Dat betekent niet dat je alle sensaties zomaar accepteert. Je kiest er juist bewuster voor om zaken aan te pakken waar je iets aan kan doen. Maar je accepteert ook beter de moeilijkheden waar je niets aan kan doen.

Je traint je hersenen, net als je je spieren traint bij sport. Het helpt je om bewuster om te gaan met je gedachten, je emoties, je gevoelens en je omgeving. Daardoor kun je heel bewust kiezen of en hoe je er aandacht aan wilt besteden.

Wat levert mindfulness op?

Mindfulness is op verschillende gebieden bewezen. Zowel op psychologisch, cognitief en neurobiologisch vlak kunnen positieve veranderingen ontstaan. Ik schreef ook al wat ik leerde bij de mindfulness training.

Wetenschappers zijn er nu vrijwel zeker van dat meditatie sowieso goed is voor je brein, je concentratievermogen, je emotionele welzijn en je mentale gezondheid. Bekijk hier meer informatie over de wetenschappelijke basis van mindfulness.

  • Je bent je bewuster van je gedachten, reacties, gedrag en emoties
  • Je weet dat je invloed kunt uitoefenen op je reactie
  • Je kunt beter omgaan met lastige situaties
  • Je kunt op een meer intense manier genieten van het leven
  • Je maakt gemakkelijker (moeilijke) keuzes
  • Je krijgt meer energie, concentratie en bent mentaal gezonder

Volg ook de MBSR Training

Ik geef de MBSR (mindfulness) training in Wijk bij Duurstede.

Bekijk hier meer informatie over de training.

MBSR training